Tovább dagad a Booking-botrány

2023.08.18. 19:37
Új fejlemény történt a Booking késve fizetési botrányának ügyében azt követően, hogy kedden az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával vitatta meg a helyzetet és a lehetséges intézkedéseket. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) újabb kérdőívet küldött a szállásadóknak e-mailben.

Az MTÜ újabb kérdőíve a Booking.com kifizetési késedelmének aktuális helyzetét méri fel, egyfajta utánkövetésként azt vizsgálja, hogy mennyi szálláshely vár még továbbra is a pénzére az online szállásportáltól – írja a spabook.net.

Tisztelt Szállásadó! A booking.com hivatalosan arról tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), hogy augusztus 15-e után valamennyi érintett szolgáltatónak kifizeti a fennálló tartozását. Az ügy jelenlegi helyzetének feltérképezése érdekében az MTÜ folytatja az augusztus elején elindított adatgyűjtést, annak érdekében, hogy kiderüljön nagyságrendileg hány szolgáltatót érint továbbra is a késedelmes kifizetés. Kérjük, az alábbi linken található kérdőív kitöltésével segítse munkánkat...

– áll az MTÜ második körös levelében.

A kérdőívben arra keresik a választ, hogy a vállalat kifizette-e vendéglátóhelyek felé fennálló tartozását, vagy sem.

Sokakat még mindig nem fizettek ki

A Spabook úgy tudja, hogy a hétvégi ígérettel ellentétben nem utalták el minden érintettnek a fennálló tartozás összegét, és mind a mai napig vannak szállásadók, akik várnak a kifizetésre.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a többség a múlt hét végével bezárólag megkapta a pénzét, de fontos megjegyezni, hogy a Booking a saját ígéretét ezúttal sem tudta tartani.

A GVH gyorsított vizsgálatot indított

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának turisztikai albizottsága keddi ülésén elfogadhatatlannak nevezték a szálláshely-közvetítő cég gyakorlatát, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügy végére pont kerüljön. A GVH gyorsított eljárásban vizsgálja a holland céget.

Azonban újabb olvasói levelek érkeztek a szerkesztőségünkhöz, amelyekben szállásadók panaszkodnak arra, hogy még mindig nem fizette ki őket a vállalat.

12 ezer eurós tartozások

Az Indexet egy olyan szállásadó is megkereste, akinek apartmanja van, ahol június 8. óta fizeti az összes rezsiköltséget (ami a Booking által közvetített vendégek fogadása kapcsán keletkezett), takarítási díjat, mosási költséget, és az összes higiéniai árucikk költségeit, de ebből semmit sem utalt még át a cég.

PEDIG ÖSSZESEN már 12 EZER EURÓVAL (TÖBB MINT 4,5 MILLIÓ FORINT) TARTOZIK NEKI A BOOKING.COM.

Suhajda-Molnár Anikó, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese felháborítónak nevezte, hogy a Booking.com a turisztikai szezon kellős közepén hozta kellemetlen helyzetbe a hazai szállásadókat.