Egy elemzés szerint a Yettel 5G-hálózata a legjobb Magyarországon

2023.08.18. 10:44
A 15 vizsgált kategóriából ötben nyert, hétben pedig megosztott győzelmet aratott a mértékadó OpenSignal magyarországi elemzésében a Yettel. A telekommunikációs vállalat 5G-hálózata a fő riválisait, a Telekomot és a Vodafone-t is lekörözte.

Az áprilistól június végéig mért időszakban a Yettel 5G letöltési sebességben csapott oda 277 megabit/másodperccel, míg a Telekom 85,1 megabit/másodperc, a Vodafone pedig 27,2 megabit/másodperc letöltési sebességet nyújt.

Koller György, a Yettel Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta, hogy a fejlesztések tervezésekor azokra a szolgáltatási területekre fókuszálnak, amelyek az ügyfelek számára valóban fontosak: ilyen például a letöltési sebesség, a videóélmény és a megbízhatóság. 

A teljes hálózatmodernizációval országosan jelenleg hetven százalék fölötti készültségi szinten állunk, a kihívásokat jelentő makrokörnyezeti körülmények ellenére a terveink szerint haladunk, és folytatjuk tovább a munkát

– mondta a műszaki vezérigazgató-helyettes a lapnak.

Hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy világszínvonalon juttassák el a legmodernebb technológiákat az ügyfelekhez. Koller György emlékeztetett, hogy hét éve indították el a teljes körű hálózatmodernizációs projektjüket, amelynek eredményeként országosan már csaknem 700 bázisállomáson biztosítanak valódi 5G-szolgáltatást.

Az OpenSignal elemzése szerint egyébként a Telekom a leginkább konzisztens hálózat birtokosa, és az is érdekesség, hogy míg az 5G-nél kiválóan teljesített a Yettel, addig elérés tekintetében a harmadik: ebben a szegmensben a Vodafone (15,2 százalék) a legjobb, a Telekom a második (12,8 százalék), a Yettel pedig 7,1 százalékkal az utolsó a mezőnyben.

Mint megírtuk, a PPF Telecom Group, a Yettel Magyarország többségi tulajdonosa egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy Igor Prerovskyt nevezi ki a magyarországi vállalat új vezérigazgatójává. Igor Prerovsky szeptembertől veszi át a magyarországi szervezet vezetését, és egyben csatlakozik a PPF telekommunikációs üzletágát vezető csapathoz is.