Szijjártó Péternek megvan a terve, ha nem érkezne Ukrajnából orosz gáz

2023.08.20. 13:42
Szerbia biztosítja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást – közölte a tárca tájékoztatása szerint vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető szerint a szoros együttműködés a közép-ázsiai és a nyugat-balkáni országokkal nagyban hozzájárul Magyarország biztonságához több szempontból is.

Megjegyezte, hogy a földgáz jórészt Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, és hogy az utóbbi napokban azt lehetett hallani, hogy Ukrajna fel kívánja mondani a korábban Oroszországgal megkötött tranzitmegállapodást.

Szerbia elnöke világossá tette, hogy amennyiben Magyarország növelni kívánja a Szerbián keresztüli földgázszállításokat, akkor Szerbia a szükséges szállítási kapacitásokat biztosítani tudja 

– ismertette.

Végül azt is üdvözölte, hogy szeptemberben megkezdheti a működését a magyar–szerb közös regionális földgázkereskedő vállalat, ami tovább erősíti a térség energiabiztonságát.

„Ismételten bebizonyosodott, hogy korábban a Török Áramlat vezeték megépítésének ötlete és aztán ennek végrehajtása stratégiai fontosságú döntés volt” – fogalmazott.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy minél több forrást bevonjanak, mivel annál biztonságosabb a helyzet. Kiemelte, ebből a szempontból fontos a politikai akarat Türkmenisztán részéről, hogy Magyarország is cél- és tranzitállama legyen az onnan esetlegesen Európába meginduló földgázszállításnak – adta hírül az MTI.

A politikai megegyezés megköttetett, így most a vállalatokon a sor, hogy a kereskedelmi tárgyalásokat lefolytassák

– közölte, hozzátéve, az Oroszországgal folytatott korrekt földgázszállítási együttműködés segít hazánk energiabiztonságának garantálásában.