Gőzerővel dolgozik az energiaügyi minisztérium a napelemes bruttó elszámolás bevezetésén

2023.08.29. 14:23
A brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. Az uniós irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók az Energiaügyi Minisztérium szerint.

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében kijelentette, a kormány a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék.

Mint kiderült, a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára.

Bár korábban Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke úgy látta, hogy a változtatások után soha nem térülnek meg a napelemes beruházások.

A 2024. január 1-től hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemei a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak. De most a finomhangolás következik. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak – közölte a minisztérium.

A tavalyi rekordévben mintegy 1100 megawatt új teljesítmény épült ki, idén már az első nyolc hónapban ennél több kapacitás csatlakozott a hálózatra.

Párhuzamosan zajlik az új háztartási napelemes rendszerekre októberben elrendelt átmeneti betáplálási korlátozás alapos felülvizsgálata.

Az ideiglenes zárolás alól felszabadítható körzetekről szeptemberben várható bejelentés.

A minisztérium emlékeztetett, hogy a hazai energiapolitika elsősorban a tiszta atomenergiára és napenergiára alapoz.