Matolcsy Györgyék döntésére vár a forint

2023.08.29. 10:52
A várakozások szerint a jegybank nem változtat az alapkamaton, azonban az egynapos ráta újabb száz bázisponttal csökken minden valószínűség szerint – jelezte lapunknak Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője. A forint leértékelődést mutatott az euróval és a zöldhasúval szemben is a hétfői kereskedés során. Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője szerint széles sávban mozoghat a forint a következő hetekben. Nagy János, az Erste Bank elemzője szerint kifejezetten fontos a jegybank kommunikációja a szeptembert követő kamatcsökkentésekkel kapcsolatban.

Vegyesen teljesített tegnap a dollár, az euróval szemben gyengült, a japán jen ellenében viszont minimálisan erősödni tudott. Powell pénteki beszédét követően kissé emelkedett az esélye a szeptemberi kamatemelésnek, azonban a FedWatch Tools adatai alapján a következő ülésen való emelés valószínűsége csupán 21,5 százalék – jelezte lapunkhoz eljuttatott elemzésében Horváth András. 

Az MBH Bank vezető elemzője hozzátette, hogy eközben a piacok 50 százalékos valószínűséggel árazzák azt a lehetőséget, hogy a novemberi ülés után a jelenleginél 25 bázisponttal magasabban lesz az irányadó kamatszint. Kedd délután esedékes az MNB soron következő kamatdöntő ülése .

A várakozások szerint a jegybank nem változtat az alapkamaton, azonban az egynapos ráta újabb száz bázisponttal csökken minden valószínűség szerint

– állapította meg Horváth András, hozzátéve, a forint leértékelődést mutatott az euróval és a zöldhasúval szemben is a hétfői kereskedés során. Kedd reggel 9 óra magasságában a 383-as szint felett is járt a forint, 10 óra 38 percre viszont 382,41-re erősödött az euróval szemben.

EURHUF 2023-08-29 10-38-14.png

Nagyon fontos, mit kommunikál a jegybank

Ugyanakkor meghatározó lehet, milyen indikációt ad az MNB a szeptembert követő világra: azaz hasonló vagy esetleg lassabb ütemben folytatódhatnak a kamatcsökkentések.

FONTOS LENNE AZ ELŐRE TEKINTŐ IRÁNYMUTATÁS, MERT A KAMATPÁLYA KÖRÜLI BIZONYTALANSÁGOK A FORINTOT GYENGÍTŐ TÉNYEZŐK LEHETNEK

jelezte lapunknak Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője, hozzátéve, hogy emellett inflációs adatok jönnek tengeren innen és túl is, melyek szintén megmozgathatják a hazai piacot az euró-dollár kurzuson keresztül.

Széles sávban mozoghat a forint a következő hetekben

Regős Gábor szerint az látszik, hogy a forint egyik pillanatról a másikra képes jelentősen erősödni vagy gyengülni. 

A FORINT TÁG HATÁROK KÖZÖTT MOZOGHAT, AKÁR 370 ÉS 400 KÖZÖTT IS AZ EURÓVAL SZEMBEN A KÖVETKEZŐ HETEKBEN

– világított rá az Indexnek a szakértő, megjegyezve, hogy a 370 lenne az infláció letörése szempontjából a kívánatos szint, a 400 pedig a rémálom, a realitást pedig valahol a kettő között kell keresni. A leginkább elképzelhető sávnak a 380–390 közötti értéket gondolja, viszont ha rosszul veszi a piac a kamatcsökkentést, vagy valamilyen negatív információ érkezik, akkor a 385–390-es szint lehet reálisabb.