Péntektől 4,8 milliárd forintos támogatásra pályázhatnak civil szervezetek

2023.08.31. 14:22
A Miniszterelnökség biztosítja ehhez a forrást, a Városi Civil Alap keretében olyan közösségi tevékenységet folytató szervezeteket támogatnak pályázati úton, amelyek ötezer fő feletti településeken értékteremtő munkát végeznek.

„A kormány 2021-ben indította útjára a Városi Civil Alap elnevezésű programot, amellyel az ötezer főnél nagyobb városokban székhellyel rendelkező értékteremtő civil szervezetek részére is elérhetővé kívánta tenni azoknak a céloknak a költségvetési támogatását, amelyek a Magyar falu program Falusi Civil Alap terhére 2020 óta támogatásban részesülhetnek” – idézte fel a pályázat kihirdetését bejelentő sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. 

A Város Civil Alapot, a Falusi Civil Alap városi alternatívájaként hiánypótló pályázati forrásnak nevezte, ami lehetőséget teremt ingatlanvásárlásra és -felújításra, gépjárműbeszerzésre, programtámogatásra, eszközbeszerzésre és kommunikációs tevékenység támogatására 

Rendkívül népszerű a pályázat, az első két évben tíz-, illetve nyolcszoros volt a túljelentkezés

– fűzte hozzá a helyettes államtitkár. 

A Városi Civil Alap infrastrukturális fejlesztéseket is lehetővé tevő forrásai jól kiegészítik a szintén civil szervezetek által igénybe vehető – évről évre növekvő összegű – Nemzeti Együttműködési Alap forrásait, amelyeket működésre, programokra, rendezvényekre lehet igénybe venni – idézte Szalay-Bobrovniczky Vince szavait az MTI.

Rezsi finanszírozásra is használható

Arra is kitért, hogy idén már több pályázati kategóriában is lehetővé válik, hogy a civil szervezetek működési költségeik, például rezsi finanszírozására fordíthassák az elnyert támogatást.

Továbbá úgynevezett egyszerűsített elszámolásra lesz lehetőség a legfeljebb hárommillió forint megítélt támogatás esetében, a civil szervezetek adminisztratív terheinek csökkentése érdekében

– húzta alá. 

A kiírás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. oldalán jelenik meg; a pályázatok benyújtására szeptember 1-én 10 óra és október 2-án 12 óra között lesz lehetőség. A megvalósítási időszak 2025 december 31-ig, az elszámolási időszak pedig 2026. március elsejéig tart – tudatta a helyettes államtitkár.