Szeptemberben is népszerű úti cél marad a Balaton

2023.09.01. 17:31
Több mint 425 ezer foglalás érkezett szeptemberre a balatoni szálláshelyekre. A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.

A legnépszerűbb szállástípus a szálloda, de egyre több nemzetközi vendég keresi az üdülőházakat, a panziókat, valamint a magán- és egyéb szálláshelyeket.

A szeptemberi foglalások több mint felét Hévízen regisztrálták, de hasonlóan népszerű volt Siófok, Balatonfüred és Zalakaros is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján szeptemberre eddig 142 ezer vendég összesen 428 ezer éjszakát foglalt a Balaton turisztikai térségében –ismertette közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Németországból érkezik a legtöbb külföldi turista

Szeptemberben a Balatonra látogató külföldiek közül a legtöbben Németországból  érkeznek, őket követik a csehek, az osztrákok, a szlovákok és a lengyelek.

Az MTÜ közleménye szerint a külföldiek 60 százaléka szállodában foglalt szállást, ugyanakkor 10 százalékkal nőtt körükben a magán- és egyéb szálláshelyek iránti kereslet is, amely így már megközelíti a 20 százalékot. Egyre több külföldi turista keresi a panziókat és az üdülőházakat is.

A szálloda a hazai vendégek körében is kimagaslóan a legkedveltebb szállástípus a Balatonon. A belföldi foglalások 70 százaléka szól ide, míg a magán- és egyéb szálláshelyeken a belföldi balatoni vendégek 14 százaléka száll meg szeptemberben.

A hotelfoglalások közül minden második 4 csillagos, közel 40 százalékuk pedig 3 csillagos szállodába érkezik, míg az 5 csillagos szállodák 6 százalékot regisztrálnak –tették hozzá.

Ellentmondó vélemények jelentek meg a balatoni turizmusról

Az Index korábban több alkalommal is beszámolt arról, hogy miként alakul a balatoni turizmus. Míg az egyik szakmai szervezet arról számolt be, hogy  bajban lehet  idén nyáron a „magyar tenger” turizmusa, addig a másik  cáfolta  ezt, mondván:  a Balaton köszöni szépen, jól van .

A szállás.hu legújabb adatai alapján a belföldi turizmus visszaesett tavalyhoz képest, míg Horvátországba több magyar utazott pihenni, mint egy évvel ezelőtt. Továbbá a – szállásokat nézve – valóban nem sokkal drágább egy horvátországi, mint egy balatoni nyaralás.