Ugyanattól a problémától szenvednek az oroszok, ami a magyarok életét is megkeserítette

2023.09.01. 09:50
Beütött az üzemanyaghiány Oroszországban, a szakemberek szerint októberre stabilizálódhat a helyzet, ugyanis a betakarítás végeztével csökken a sokat fogyasztó mezőgazdasági gépek használata.

Oroszország déli részein üzemanyaghiány sújtja az embereket a betakarítás alatt. A kereskedők szerint az üzemanyag-ellátás a következő hónapokban még tovább romolhat a térségben, írja a Szabad Európa.

Egyikük szerint a Volga folyó vidékén fekvő Szamara régió egész területén már a második hete nem lehet kapni dízelt a töltőállomásokon, ráadásul az olajdepók is „kiszáradtak”. A jelenség hátterében a finomítók nyári karbantartása, a vasúti kapacitások szűkössége és a gyengélkedő rubel áll.

Az országban hatósági korlátozás van a kiskereskedelmi üzemanyagárakon a jövő márciusban esedékes elnökválasztás előtt, az érvényben lévő jogszabály szerint csak a hivatalos infláció mértékével emelhetik áraikat a kiskereskedők.

„Üzemanyaghiány van. Az olajtermékek ára 10–20 százalékkal emelkedett” – jelentette Andrej Neduzsko, a Step mezőgazdasági holding vezérigazgatója.

A gázolaj nagykereskedelmi ára júliusban lőtt ki Oroszországban, az elmúlt két hónapban a gázolaj árutőzsdei ára átlagosan több mint negyedével, tonnánként 67 ezer rubelre (246 ezer forintra) ugrott.

Az egyik üzemanyagraktár tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy az elszabadult árak miatt most inkább nem vásárolnak.

A minisztérium tagadja, hogy hiány lépett fel

Az energiaügyi minisztérium közlése szerint az ország olajtermék-kibocsátása maximálisan kielégíti az üzemanyag iránti jelenlegi keresletet. A tárca ezért felszólította az orosz olajtársaságokat, hogy oldják meg valahogy, hogy ne emelkedjenek az árak.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes konkréten kimondta, hogy nincs üzemanyaghiány az országban, majd sietve hozzátette, hogy ettől még a kormány a belföldi kínálatot stabilizáló intézkedéseken dolgozik.

Ismerős helyzet

Magyarországon 2022 végén vált súlyossá a helyzet a töltőállomásokon, több helyen is kaotikus állapotok uralkodtak az üzemanyaghiány miatt. December elején hosszú sorokban álltak az autók a benzinkutak előtt, ahol a beszámolók szerint legalább 30-40 percig kell várakozni, hogy sorra kerüljenek, és tankolni tudjanak az autósok.

A Mol kérésére 2022. december 6-án, késő este Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette az üzemanyagárak korlátozásának, az úgynevezett benzinársapkának az azonnali hatályú eltörlését, melynek értelmében többé már nem lehet 480 forintért vásárolni üzemanyagot a benzinkutakon.

„Utoljára a 70-es, 80-as években láttunk kígyózó sorokat a magyar kutakon. Káosz alakult ki, töltőállomásaink negyedében volt leürülés az elmúlt napokban, semmilyen üzemanyag nem volt kapható ezeken a pontokon. Elképesztő problémák alakultak ki, ilyen még nem volt a Mol történetében. A helyzet kritikussá vált, elmentünk a határig, a Mol eddig bírta. Az ellátás biztosítása érdekében jeleztük a kormánynak, hogy ez így nem mehet tovább. Ennél többre ilyen körülmények mellett nem vagyunk képesek” – hangsúlyozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója decemberben.