Minden megváltozhat a napelemeknél, a kormány visszavonulót fújhatott

GettyImages-1242574490
2023.09.06. 19:15
Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Szilágyi Lászlóval, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökével és Szolnoki Ádámmal, a MANAP Iparági Egyesület elnökével találkozott szerdán. A felek egyetértettek abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok védelmét a meglévő beruházások esetében az éves elszámolás fenntartása szolgálná a legjobban – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium.

Kedden Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közösségi oldalán arra kérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy ne vonjanak el szerzett jogokat a már megvalósult napelemberuházások esetében. Arra szólította fel az Energiaügyi Minisztériumot, hogy a korábban bejelentettekkel ellentétben, 

MARADJON AZ ÉVES SZALDÓ A MÁR ELKÉSZÜLT ÉS AZ IDÉN BEFEJEZETT BERUHÁZÁSOKNÁL.

A frakcióvezető szerint, „a Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe bizony beletartozik a rezsivédelem is. Éppen ezért arra kérem Lantos Csaba energiaminisztert, hogy – a brüsszeli döntést felülírva – a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat”.

Kocsis Máté kijelentéseit kedden megválaszolták Lantos Csabáék: „az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket. A következő napokban a tárca közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet” – írták. 

Az Index korábbi információi helyesek voltak: szerdán megtörtént a minisztériumi egyeztetés.

Azonnal elindultak az egyeztetések

Az Energiaügyi Minisztérium azt közölte, hogy a fennálló elszámolási rendszer megváltoztatására és a bruttó elszámolás bevezetésére január elsejével életbe lépő brüsszeli előírás kötelezi a tagállamokat. A felek közös nevezőre jutottak abban, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszereket működtetők körében a havi szaldónál kedvezőbb módon is végrehajtható a fokozatos átmenet az éves szaldó fenntartásával, ahogy azt a nagyobbik kormánypárti frakció is kezdeményezte.

A tárca érdemben vizsgálja az éves elszámolás méltányos feltételek szerinti fenntartásának lehetőségét, e folyamat részeként hallgatta meg az ágazati szervezetek álláspontját.

A minisztérium azt is hangsúlyozta, a szakmai szövetségekhez hasonlóan a kimagasló ütemű hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt, ebben kívánja segíteni a magyar családokat. A tárca a tiszta megújuló energiaforrás hasznosítását a jövőben is támogatja és ösztönzi. Megkerülhetetlen szakmai feladat ugyanakkor a napenergia minden korábbi várakozásnál gyorsabb térnyeréséhez folyamatosan alkalmazkodó szabályozási, műszaki-hálózatbiztonsági és gazdasági keretek kidolgozása, megteremtése.

Az Energiaügyi Minisztérium ebben a munkában hosszabb távon is számít az iparági szereplők közreműködésére.

Azt is lényeges hangsúlyozni, hogy Czepek Gábor a találkozón elmondta: levélben fordul Juhász Edithez, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnökéhez. Megkeresésében azt kezdeményezi, hogy a hatáskörrel rendelkező Hivatal fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében. Lantos Csaba energiaügyi miniszter a lezajlott iparági találkozó tapasztalatait is figyelembe véve a napokban egyeztet a MEKH elnökével.

A napelemekkel kapcsolatos további híreinket itt találja.

(Borítókép: Oliver Berg / picture alliance / Getty Images)