A V-Híd saját munkaerőképzést indít

2023.09.06. 11:53
Ágazati képzőközpontot hozott létre a V-Híd Zrt., hogy segítse a vasútépítésben dolgozók utánpótlását. A Mészáros Csoporthoz tartozó cég az idei tanévben 40 diákkal kötött szerződést, akik így már nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megtanulhatják leendő szakmájukat. A V-Híd több száz gyerek szakmai gyakorlatát szeretné segíteni a jövőben, ezért korszerű tanműhelyt és kollégiumot is épít Kőbányán – tájékoztatott erről a V-Híd Csoport.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a nagyvállalatoknak egyre nagyobb kihívást jelent ma Magyarországon szakképzett munkaerőt találni. Ez különösen igaz a vasútépítésre, ahol egy-egy munkafolyamat speciális tudást, képességet igényel.

A V-Híd Csoport hosszú távú stratégiájának része, hogy állami oktatási intézményekkel közösen újra népszerűvé tegyen egy-egy hiányszakmát.

A tájékoztatásuk szerint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumhoz tartozó Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal és a Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikummal közös együttműködésnek köszönhetően 40 távközlési technikus, illetve infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmai gyakorlata biztosított a 2023/2024-es tanévben.

Gyakorlatorientált a képzés

Az iskolákkal közösen kidolgozott képzési rendszerben olyan tizenharmadik évfolyamos tanulók vehetnek részt, akik a közismereti tárgyakból már vizsgáztak, de a szakmájukból még nem. A gyakorlati képzés keretében a diákok hetente három napot töltenek majd a nagyobb projekthelyszíneken, így például a Budapest–Belgrád vasútvonal építésén. A szakképzési szerződést aláírók havi munkabért és béren kívüli juttatásokat kapnak, akárcsak a főállású munkavállalók.

A V-Híd Zrt. vezérigazgatója szerint az állami szakképzés és a magánszektor összefogása csökkentheti a munkaerőhiányt és növelheti az ország versenyképességét.

Sárváry István kiemelt feladatnak tartja, hogy a most elindult ágazati képzőközponttal vonzóvá tegyék a vasútépítéshez kapcsolódó szakmákat – áll a közleményükben.

Lőrincz Andor, a V-Híd Csoport HR-igazgatója úgy összegezte, hogy a mostani kettő mellett a következő években még tíz szakma gyakorlati képzése indulhat el a cég kőbányai telephelyén, ahol nemcsak korszerű tanműhely, hanem kollégium is épül majd a vidékről érkező diákoknak. A V-Híd célja, hogy olyan szakembereket neveljen, akik a szakmai gyakorlat után pontosan értik majd a vasútépítés követelményeit. A cégcsoport azt tervezi, hogy a legjobb diákokat a szakma megszerzése után is továbbfoglalkoztatja.