Onnan kapott erősítést a forint, ahonnan senki sem várta

2023.09.08. 10:23
Nagy fordulatot vett a magyar deviza a hét eleji teljesítményéhez képest, ugyanis akkor vészesen megközelítette a 390-es szintet az euróval szemben, a tegnapi kereskedésben viszont az euró-forint árfolyama visszatért a 389-es szint alá, mely így megerősített ellenállást képez. Ma délelőtt folytatódott a forint menetelése, 10 óra magasságában kis híján 386 forintot ért egy euró, délután 16 órakor pedig már a 385-ös eurót közelítette. Váratlan helyről meríthetett erőt a magyar fizetőeszköz, méghozzá a zloty gyengüléséből, és a péntek reggel megjelenő hazai inflációs adatból.

Jelentős fordulat következett be a forint piacán, míg szerdán csaknem 390 forintra emelkedett az euró, addig pénteken már 387 alatt tartózkodik a magyar deviza. Péntek délelőtt 10 órakor 386,1 forintot ért egy euró.

EURHUF 2023-09-08 10-00-06.png

A tegnapi kereskedésben az euró-forint árfolyama visszatért a 389-es szint alá, mely így megerősített ellenállást képez

– jelezte lapunkhoz eljuttatott elemzésében az Equilor Befektetési Zrt. A cég szakértői szerint a 382–385-ös zónában több fontos támasz húzódik, ahonnan várhatóan ismét fordulat következhet, és forintgyengülési hullám indulhat a következő időszakban.

Ezért erősödhetett a forint

A továbbra is erős amerikai, valamint gyenge európai adatok és a kockázatkerülés miatt erősödött a dollár az euróval és a főbb devizákkal szemben – világított rá lapunknak elküldött elemzésében Suppan Gergely. Az MBH Bank vezető elemzője szerint a dollárt erősítette a vártnál kevesebb új munkanélkülisegély-kérelem, az eurót ezzel szemben gyengítette a várakozásokat alulmúló német ipari termelés.

A nap első felében a régiós devizákkal együtt folytatódott a forint gyengülése, majd éles fordulatot véve erősödött a forint, míg a zloty gyengülése tovább mélyült az előző napi vártnál nagyobb lengyel kamatcsökkentés hatására, ami arra utalhat, hogy a befektetők a forint és a zloty kamatkülönbözetét kihasználva carry trade pozíciókat nyithattak

– mutatott rá a forinterősödés mögött megbújó okokra a szakértő, hozzátéve, hogy gyengült a cseh korona is, ahol szintén kilátásba került a kamatcsökkentés.

Az inflációs adat is közrejátszott a forinterősödésben

Péntek reggel érkezett a legfrissebb, augusztusi inflációs adat, amely az ING Bank elemzői szerint a vártnál magasabb volt, így közrejátszott a forint erősödésében.

Idén augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat,

egy hónap alatt pedig átlagosan 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Kolba Miklós, az ING Bank szenior treasury üzletkötője lapunknak jelezte, hogy az inflációs adat erősebb hatást fejtett ki a forint erősödésére, mint az egyéb régiós devizákkal szembeni kamatfelár, mivel azt szerinte már tegnap elkezdte beárazni a piac.

Ezek a számok ugyanis azt vetítik előre a piaci résztvevőknek, hogy a szeptemberi MNB általi effektív kamat 13 százalékra vágása (itt ér majd össze az effektív és az alapkamat) után lassíthat az MNB, és nem 100 bázisponttal, hanem kevesebbel csökkentheti majd innentől már az alapkamatot

– magyarázta az Indexnek a szakértő, megjegyezve, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a forint kamatfelára lassabban fog olvadni a többi devizával szemben, ami a forintot inkább az erősödés irányába tolhatja a carry trade-eken keresztül. Az inflációs adat 8 óra 30 perckor jelent meg, ezzel párhuzamosan 385,10-ig erősödött a forint az euróval szemben, majd egy kis ideig visszaugrott 387-re, és 11 óra magasságában újra a 385-ös szintet közelítette. 11 óra 30 perckor 385,74 forintot ért egy euró.

EURHUF 2023-09-08 11-30-14.png

A kormány és a jegybank is célba vette az inflációt

Regős Gábor szerint az infláció kezelése elsődlegesen a monetáris politika feladata, hiszen a jegybank rendelkezik inflációs céllal és megfelelő eszközrendszerrel. Emiatt emelte a központi bank a kamatokat – bár a forint árfolyama még így sem tudott eléggé erősödni. 

A HÁBORÚ KITÖRÉSE ELŐTT 355 FORINTOT KELLETT ADNI EGY EURÓÉRT, MOST 390-ET, AMI NEM SEGÍTI AZ INFLÁCIÓ LETÖRÉSÉT

– ismertette a Makronóm Intézet szakmai vezetője. A szakértő szerint a kormányzat elsősorban a kereslet visszafogásával tudja támogatni az infláció megfékezését – ez főként a reálbérek csökkenését jelenti –, ami természetesen nem kívánatos. Tavaly ennek ellenkezője történt: a kereslet növelése felfelé nyomta a pénzromlási ütemet.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója úgy véli, az infláció csökkenését segíti a szerinte erősödő, stabil forintárfolyam is. Ez azonban csak lassan és hosszabb távon hat kedvezően az inflációs folyamatra, ugyanis az árfolyamkockázat miatti felár a természeténél fogva gyorsan árazódik be, de lassan árazódik ki – magyarázta lapunknak a szakértő, aki arra számít, hogy a látványos inflációcsökkenés 2024 első felében lelassul. Péntek délután még kitart a forint erősödése, 16 órakor 385,38 forintot ért egy euró.

EURHUF 2023-09-08 16-00-45.png