Ha ez igaz, hamarosan fülig érő szájjal böngészhetjük az álláshirdetéseket

GettyImages-1392532729
2023.09.09. 15:09
A mesterséges intelligencia (AI) nemcsak az ipart és a technológiát változtatja meg, de úgy tűnik, a HR-osztályoknak is újra kell gondolniuk a munkakörök listáját. A legtöbb elemzést arról olvashatjuk, milyen állásokat törölnek majd el a gépek, már-már a filmbeli főgonosz szerepét osztják a mesterséges intelligenciára. Pedig a helyzet ennél sokkal árnyaltabb és fényesebb, ugyanis olyan új pozíciók jelennek meg, melyek létezéséről nem is álmodtunk volna, ilyenek az AI-etikusok vagy az AI-minőségbiztosítók. Ki tudja, talán még AI-humoristák is színpadra lépnek egyszer.

Az Index szorosan nyomon követi a mesterséges intelligencia és a munkaerőpiac közötti kapcsolatot. Korábban a Világgazdasági Fórum felmérése alapján bemutattuk, hogy a big data és a felhőszolgáltatások adaptálása, illetve a fenntarthatósági törekvések nyomán már néhány éven belül strukturális átalakulások várhatók a munkaerőpiacon.

AHHOZ, HOGY VALAMILYEN ÚJ POZÍCIÓBAN FOLYTATHASSA MUNKÁJÁT, TÍZBŐL HAT MUNKAVÁLLALÓNAK ÁTKÉPZÉSRE LESZ SZÜKSÉGE MÉG 2027 ELŐTT 

– állapította meg a Világgazdasági Fórum. Ugyanakkor pozitív hír, hogy a monoton feladatok végrehajtása helyett a magasabb hozzáadott értékű munkavégzés felé tolódik el a hangsúly minden munkakörben, mivel az AI át tudja venni az embertől az ismétlődő „bányamunkát”, ezzel pedig terhet vesz le a vállunkról.

Veszélyes, mint egy gyerek a fegyverraktárban

Az AI egyre fejlettebbé válik, hamarosan képes lesz eszközök garmadáját használni, ezzel megsokszorozva a már most is lenyűgöző képességeit, azonban ez jelentős etikai és biztonsági kockázatokkal jár. Egy nagy nyelvi modell (LLM) potenciálisan kiderítheti valakinek a telefonszámát, megszemélyesítheti őt, és akár fel is számolhatja a bankszámláját – mutattunk rá egy korábbi cikkünkben. A Wired technológiai portál szerint olyan ez, mintha „egy kisgyereket engednénk szabadon egy fegyverraktárban”.

Miközben a mesterséges intelligenciában számos új lehetőség rejlik, nem hagyhatók figyelmen kívül az etikai és biztonsági következmények. A vállalatoknak és a szabályozóknak együtt kell működniük, hogy ezt a nagy teljesítményű technológiát felelősségteljesen használják, és inkább segítő kézként szolgáljon az emberiség számára, mintsem a társadalom etikai alapjait szétzúzó kalapácsként.

A kockázatok kezelése új munkaköröket szökkent szárba

– jelezte az Indexnek Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára. Ezt támasztja alá az a felmérés is, amelyet az Európai Mesterséges Intelligencia Készségek Szövetsége (ARISA) a közelmúltban végzett.

A JÖVŐBEN OLYAN ÚJ FELADATKÖRÖK ALAKULNAK KI, MINT AZ AI-ETIKUSOK, AI-MINŐSÉGBIZTOSÍTÓK

– világított rá a felmérés. Tajthy Krisztina ezzel kapcsolatban kifejtette: a biztonságot a megfelelő szabályozás és a mesterséges intelligencia működését és a szabályozást jól ismerő képzett munkaerő együttesen tudja garantálni. Ezért is elengedhetetlen, hogy a mesterségesintelligencia-készségeket minél szélesebb körben sajátítsák el a jelen és a jövő munkavállalói, és ebben a folyamatban a kormányzatoknak és a vállalatoknak is szerepet kell vállalniuk.

Az AI és a bürokrácia házassága

Az Európai Unió már tett lépéseket az AI felelősségteljes használatának garantálására, míg az Egyesült Államok ebben még csak az első randinál tart. Tajthy Krisztina szerint a szabályozásnak támogatnia kell a technológiai fejlődést és az innovációt, de csak szükséges mértékben szabad korlátoznia azt. Vagyis a döntéshozóknak el kell találniuk, hol a határ a „szabályozás” és a „túlszabályozás” között. A szakértő arra is rávilágított, hogy számos kérdésre nem tudunk még választ adni például, hogy:

Lehetővé tegyük-e, hogy egy mesterséges intelligencia céget jegyezzen be, vagy tulajdont birtokoljon?

Cikkeinkben többször kitértünk már a szuperintelligens, munkaerő-megtakarítást eredményező mesterséges intelligencia gazdasági előnyeire is. Ugyanakkor Tajthy Krisztina hangsúlyozza, hogy ezeket az előnyöket igazságosan kell elosztani. Mert ha a mesterséges intelligencia (MI) által generált jövedelem csak néhány „MI-lliomos” zsebében landol, az nem lesz vicces. Legalábbis azok számára nem, akik nem tartoznak ebbe a kivételezett csoportba.

Az Európai Unióban az AI Act hivatott kezelni a mesterségesintelligencia-fejlesztések jogi kereteit, a szabályozás hatálya alá tartozik majd minden, Európában fejlesztett és elérhető mesterségesintelligencia-megoldás

– mondta az Index megkeresésére Tajthy Krisztina. A szakértő szerint szükség van az AI alkalmazásának széles körű, az informatikai vonatkozásokon messze túlnyúló, a jogi, etikai, szociális, üzleti, versenyszabályozási aspektusokra is kiterjedő elemzésére, így az eszközhasználati képességek szabályozására is.

Lesznek tiltott alkalmazások

Az Európai Parlament már 2020-ban elfogadott ajánlásokat az MI etikai vonatkozásairól. Az ajánlások között szerepel, hogy az MI-nek is meg kell tanulnia az etikai és jogi kötelezettségeit. Mert, ugye, egy dolog, hogy az MI tud sakkozni, de azért az asimovi robotetikai törvényeket is illik betartania.

2023 júniusában az Európai Parlament elfogadta az MI-rendelet tervezetét, és már meg is kezdődtek a tárgyalások a tagállamokkal a törvény végleges formájáról. Ezt a szabályozást már az etikai szempontok figyelembevételével dolgozták ki. Az uniós szabályozás kockázatalapú megközelítésre építve szabályozza az Európai Unióban kifejlesztett és használt mesterségesintelligencia-megoldásokat. 

LESZNEK TILTOTT AI-MEGOLDÁSOK, PÉLDÁUL AZOK, AMELYEK VALÓS IDEJŰ BIOMETRIKAI BEAZONOSÍTÁST TENNÉNEK LEHETŐVÉ, VAGY ALKALMASAK AZ EMBERI VISELKEDÉS MANIPULÁCIÓJÁRA

– jelezte lapunknak Tajthy Krisztina, hozzátéve, hogy magas kockázati besorolást és így szigorúbb adatvédelmi és tájékoztatási kötelezettséget vonnak maguk után a biztonság vagy az alapvető jogok negatív besorolására alkalmas rendszerek. Ide tartoznak többek között a kritikus infrastruktúra, az oktatás és szakképzés, a bűnüldözés területén használt mesterségesintelligencia-megoldások. Korlátozott kockázatúak többek között a kép-, hang- vagy videotartalmat generáló vagy módosító rendszerek, míg minimális kockázatú például a spamszűrők fejlesztése és használata.

Összességében az AI felemelkedése új munkaköröket és szabályozási kihívásokat teremt. A kormányzatoknak és a vállalatoknak egyaránt szerepet kell vállalniuk a képzett munkaerő kialakításában és a felelősségteljes AI-használat előmozdításában. És ki tudja, talán egy napon AI-humoristák is helyet kapnak a színpadon, hogy vicceikkel ne csak az emberek, de az algoritmusok mindennapjait is bearanyozzák, habár egyelőre fájó favicceket fabrikálnak a nyelvi modellek.

(Borítókép:  Alberto Ortega / Europa Press / Getty Images)