Teljes tűzerővel ront rá a kormány az arctalan ellenségeire

GettyImages-1323133495
2023.09.28. 20:04
A digitális korban a csalók már nem válogatnak: nem számít kor, nem, végzettség vagy érdeklődési terület. „Az első negyedévben több milliárd forint értékben történtek online csalások" – mondta az Indexnek Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára. A csalók eszköztára pedig egyre kifinomultabb, sok esetben pszichikai nyomást gyakorolnak az áldozataikra, így még a legóvatosabb emberek is veszélyben vannak.

Napjainkban a kibervédelem fontossága nemzetközi szinten is egyre inkább előtérbe kerül. Magyarország nem kivétel ebben, ezért is alakult meg a kibervédelmet erősítő KiberPajzs Program, amelynek tagja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mellett többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Bankszövetség és az ORFK is.

Nagyjából 75 millió forintot tesznek zsebre az online csalók napi szinten

– mutattunk rá egy korábbi cikkünkben. Az MNB adatai alapján az idei év második negyedévében a bankkártyáinkat és a bankszámlánkat ért kár összege meghaladta a 6,92 milliárd forintot, amely jelentős ugrás az első negyedéves 4,76 milliárd forinthoz képest. 

Falat emelnek a csalók elé

Magyarországon létezik egy kezdeményezés, a KiberPajzs Program, amely összefogja a hatóságokat, piaci szereplőket és szabályalkotókat, hogy közösen dolgozzanak ki stratégiákat, és megosszák az információkat. Ezzel a koordinált megközelítéssel hatékonyabban tudják leküzdeni a csalásokat, és visszaszorítani a kibertér kalózait.

Sajnos már nem beszélhetünk rétegekről, nem beszélhetünk korosztályról, nemről, végzettségről, érdeklődési területről. A csalók mindenkit elérhetnek, próbálkoznak, és olyan erőteljes pszichikai nyomásgyakorlást folytatnak, hogy gyakorlott, körültekintő emberek is sajnos áldozatul eshetnek

– mondta az Indexnek adott interjúban Túri Anikó a KiberPajzs Programot bemutató sajtóesemény után. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára az előző mondataihoz hozzáfűzte, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy higgadtan, nyugodtan és átgondoltan intézzük pénzügyeinket. 

Teljes tűzerővel küzd a kormány

Az államtitkárt arról is kérdeztük, hogy milyen lépéseket tettek már a kiberbűnözés visszaszorítására. Elmondta, hogy állandó egyeztetések zajlanak, számos jogszabályt már módosítottak, de most is új irányok és projektek kidolgozása kezdődik. Konkrétumként, ahol már a megvalósítás útján járnak, a csalásszűrő rendszert emelte ki, ahol hosszú egyeztetési folyamat eredményeként a jogszabályok módosítása megtörtént, és a rendszerek felállítása kezdődik.

A lényeg, hogy nem állunk meg, folyamatosan figyeljük a változásokat, hogy reagálni tudjunk. Ehhez a vállalkozások, érdekképviseletek és társtárcák bevonása is folyamatosan megtörténik

– árulta el lapunknak Túri Anikó, megjegyezve, hogy a GFM célja, hogy most már a KiberPajzs „csapatának” tagjaként a csalás vagy megtévesztés áldozatává válók segítésére és tájékoztatására is minél nagyobb hangsúlyt helyezzen. Ennek szellemében a csalások ellen konkrét tanácsokat is megosztott olvasóinkkal a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára. 

A csalások ellen jó ellenszer a higgadtság

Túri Anikó korábban már kiemelte, hogy a csalók eszköztára bővül, és sok esetben pszichikai nyomást gyakorolnak az áldozataikra. A védekezés lépéseit betartva azonban sikeresen védekezhetünk a kiberkalózok támadásai ellen:

  • védjük az adatainkat, ne adjuk ki, ne adjuk meg semmit, ne férjen hozzá senki,
  • legyünk olyanokkal tisztában, hogy ha nekünk utal valaki, ott nekünk semmit nem kell jóváhagyni, ne ugorjunk be ilyeneknek,
  • használjuk a webkártyát, ami lehetővé teszi az internetes fizetést, és elég kizárólag annyit rátenni, amennyi az aktuális vásárlásunk összege, így azon az úton a támadhatóságunkat ellehetetlenítettük,
  • ha a banki felületre lépünk, akkor ne ismeretlenek által küldött linkről, hanem a saját, megszokott utunkon tegyük meg,
  • pénzügyeinket mindig odafigyelve, sürgetéstől mentesen, higgadtan, nyugodt körülmények között intézzük

– sorolta a lépéseket Túri Anikó, hozzáfűzve, hogy ha mégis megtörtént volna a baj, és csalás áldozatai lettünk, akkor azonnal cselekedjünk, haladéktalanul értesítsük a pénzügyi szolgáltatónkat, számlavezető bankunkat, és a nyomozó hatóságok munkáját is azzal segítjük, ha azonnal megtesszük ott is a lépéseket.

A vállalkozásoknak is fel kell készülniük

A minisztérium nemcsak a jogalkotás előkészítésében látja a szerepét, hanem a kommunikáció és a pénzügyi tudatosság területén is aktívan részt kíván venni. A KKV-k, azaz a kis- és középvállalkozások is gyakran válnak csalások áldozatává, ezért a tárca célja, hogy segítse őket a felkészülésben.

Fontos látni azt is, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a KKV-k terén is feladatokkal rendelkezik, és a csalások sokszor már őket is érintik, így elé kell menni annak, hogy ott a probléma nagyságrendje nagyobb méreteket öltsön

– jelezte lapunknak Túri Anikó, megjegyezve, hogy a digitális biztonsági alapismereteknek részét kell képezze a megelőzéshez kapcsolódó tudnivalók mellett az is, hogy mit tegyünk, hova forduljunk, ha már megtörtént a baj. A KiberPajzs kezdeményezés erősségének gondolja, hogy minden tag a saját szemszögéből, a saját feladat- és hatásköréből fakadóan a leghatékonyabban és leggyorsabban tudja az erőforrásait cselekvéssé alakítani, így gátolva meg a csalók előretörését, és szorítva folyamatosan őket egyre hátrébb, nehezítve a károkozást.

(Borítókép:  seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary)