Tovább terjeszkedik a Samsung gödi gigagyára

2023.09.29. 10:49

A kormány újabb földrészeket rendelt a gödi ipari-innovációs fejlesztési területhez. A rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből.

Mint ismert, az elmúlt hónapokban számos konfliktus volt a kormány és az akkumulátorgyár bővítése miatt aggódó lakosság között: a helyi lakosok legutóbb áprilisban tartottak demonstrációt a Samsung gyárának biztonságosabb működéséért.

Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke lapunknak azt mondta, a dél-koreai cég sorra szegi meg a katasztrófa-, tűz- és munkavédelmi, valamint a környezetvédelmi szabályokat, súlyosan veszélyeztetve ezzel munkavállalói és Göd, sőt a környező települések lakosainak a biztonságát is.

Több ezer ember él az akkumulátorgyár néhány kilométeres környezetében, ám a többségnek fogalma sincs, mit kell tenni, hová kell menekülni egy ipari katasztrófa vagy bármilyen hasonló esemény előfordulásakor.

Bodnár Zsuzsa elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a gyár biztonságosan és környezetre ártalmatlan módon működjön. Azt is kiemelte, az egyesületük nem politikai szervezet, és nem szeretnék, ha akcióikat bármelyik jelölt is felhasználná a közelgő önkormányzati választáson.