Orbán Viktor döntése 2,5 millió embert érint

33WK6GP-highres
2023.09.29. 11:30
A nyugdíjasok borzasztóan várták már az emelést, hiszen az előző két évben a szokásos novemberi korrekción kívül volt rendkívüli nyári nyugdíjemelés is, ami idén júniusban elmaradt – mondta az Index megkeresésére Farkas András. A nyugdíjszakértő ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a csütörtökön bejelentett emelés a szakértői várakozásokkal megegyezik.

A nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ebben mindig a jegybank számaira hagyatkozunk, ezért ez azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni 3,1 százalékkal – ismertette Orbán Viktor délelőtti bejelentésének részleteit Gulyás Gergely a Kormányinfón, majd hozzátette: ez azt eredményezi, hogy egy átlagos nyugdíj esetén – ami eddig 210 700 forint – a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint lesz.

2,5 millió embert érint

Ez egy átlagos nyugdíj esetén 6532 forintos emelést jelent, így a hétköznapi öregségi nyugdíj összege 217 232 forintra emelkedik. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is rávilágított, novemberben természetesen visszamenőleg is kifizetik az emelést. „Az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan – közel félhavi átlagnyugdíjjal számolva – 78 384 forintos többletet számolhatnak a nyugdíjasok” – összegezte, majd emlékeztetett, hogy az emelés mindenkinek a nyugdíja mértékéhez igazodik.

A kormány számítása szerint 84 916 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok éves szinten. A tárcavezető aláhúzta:

Abban bízunk, hogy a kormány ezáltal is ki tudja fejezni azt a nagyrabecsülését, amelyet az elmúlt évtizedek nehéz munkájával kiérdemelt nyugdíjasok iránt érzünk, és bízunk abban is, hogy ez segít egy olyan évben, amikor már sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az áremelkedések, különösen az élelmiszerárak emelkedése valóban jelentős volt.

Az intézkedés mintegy 2,5 millió jogosultat érint, és a költségvetésnek nagyjából 190 milliárd forint kiadást jelent.

A szakértők is ezt várták

Farkas András nyugdíjszakértő az Index megkeresésére úgy összegezte a bejelentést, hogy ennél többre számított, hiszen a becslése szerint a nyugdíjasokat érintő éves infláció 19,1 százalékos lehet, így korábban 3,6 százalékos emelést prognosztizált.

Ugyanakkor a kormány éves szinten 18,5 százalékos, nyugdíjasokat érintő drágulással számol – a jegybank várakozása alapján –, ennek megfelelően a 3,1 százalékos emelés helytálló. (Ahogyan arra Gulyás Gergely is utalt, azért 3,1 százalékos az emelés, mert itt matematikailag szorzás történik.) A nyugdíjszakértő arra is kitért, hogy

A SZAKÉRTŐI VÁRAKOZÁSOKKAL MEGEGYEZIK A CSÜTÖRTÖKI BEJELENTÉS.

Fontos kiemelni, a számok éves szinten úgy lesznek helyesek, ha a kormány számítása éves szinten megáll: 18,5 százalékos lesz a nyugdíjaskosár szerinti éves fogyasztóiár-emelkedés. „A nyugdíjasok borzasztóan várták már az emelést, hiszen az előző két évben a szokásos novemberi korrekción kívül volt rendkívüli nyári nyugdíjemelés is, ami idén júniusban elmaradt” – mondta Farkas András.

A nyugdíjszakértő úgy összegezte a novemberi kifizetéseket, hogy egyrészt érkezik a 3,1 százalékos nyugdíjemelés, másrészt az a különbözet is egy összegben, ami az elmúlt tíz hónapra, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.

A nyugdíjas-infláció

A Központi Statisztikai Hivatal 2002 januárjától külön nyugdíjas fogyasztóiár-indexet számít és publikál. Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben lévő különbség. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kétféle index között viszonylag kicsi az eltérés, és iránya is változó – írta korábban a KSH. Tehát a nyugdíjaskosárban más összetételben vizsgálják a termékek drágulását, és leginkább olyanokat, amelyeket jellemzően a nyugdíjasok vesznek meg.

(Borítókép: Orbán Viktor az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)