Egyre kevesebbért tankolnak a magyarok: van, aki csak annyit, ami a napi útra elegendő

2023.10.02. 21:01
A szakértők szerint kevesebben és sokkal kevesebbért tankolnak a magyar benzinkutakon. A kutasok arról számoltak be, hogy a magas árak miatt nagyjából 30 százalékkal esett vissza a forgalmuk. A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke azt mondta, nem ritka, hogy az autósok napi ezer-kétezer forintért tankolnak, éppen csak annyit, amennyi a napi útra elegendő.

Mint megírtuk, a hét közepén változik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára. A 95-ös benzin ára bruttó 8, míg a gázolajé bruttó 4 forinttal csökken. Így szerdától a kutakon a benzin literjét 639, a gázolajét pedig 682 forintos átlagáron tölthetik autóikba a magyarok.

Gáspár László, a Nógrádmegyeri Benzinkút Kft. tulajdonosa az ATV Híradójának elmondta, hogy a mezőgazdaság tartotta fenn az egész benzinkútnak a nagyjából 90 százalékát. „Most, hogy már jön a téliesebb idő, és már csak a kisebb munkák vannak hátra, már nincs annyira nagy forgalom” – tette hozzá.

Holoda Attila az Egyenes beszéd című műsorban arról beszélt, hogy a benzinkutasok elmondása alapján úgy tudja, 20-30 százalékkal esett vissza a forgalmuk a magas árak miatt.

Ez azt jelenti, hogy a 600 forint feletti üzemanyagár sokakat arra késztet, hogy csökkentsék az ilyen jellegű utazásokat

– fogalmazott.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Híradónak elmondta, hogy a magyarok többször tankolnak kevesebb pénzért, vagyis sok olyan vásárló van, aki napi 1000, 2000, 5000 forintért tankol: éppen csak annyit, ami az aznapi útjára kell.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a prémium üzemanyagok forgalmának visszaesését hangsúlyozta. Grád Ottó úgy véli, ennek a visszaesésnek egy része az idei évben már korrigálódott, a tavalyi évhez képest prémium üzemanyagokban pozitív a szaldó, tehát emelkedés volt tapasztalható.

Ez az emelkedés azonban még mindig csak töredéke a korábbi, 2020-as, 2021-es fogyasztási adatoknak, a magas üzemanyagár egyértelműen a prémium üzemanyag piacára van kedvezőtlen hatással

– tette hozzá a főtitkár.