Egyedülálló projektet valósít meg Afrikában egy magyar építővállalat

2023.10.05. 11:09
Mérföldkőhöz érkezett Afrika legnagyobb egyedi infrastrukturális magánberuházása Európából. A projekt szakmai és befektetői partnere a Szíjj László üzletemberhez köthető Duna Aszfalt Zrt., Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata – értesült a Magyar Építők oldala.

A Kongói Demokratikus Köztársaság és a Zambiai Köztársaság közötti új út alapkövét a két ország államfője, valamint a GED Africa vezetősége helyezte el.

Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke és Hakainde Hichilema, a Zambiai Demokratikus Köztársaság elnöke a Luapula folyó leendő határhídjának helyszínén tették le az alapkövet. A Magyar Építőkhöz eljuttatott közlemény szerint „a Kasomeno-Mwenda út építése egy újabb mérföldkőhöz érkezett”.

A piacvezető magyar útépítő és a többségi tulajdonban álló GED Africa Ltd. fémjelezte PPP-konzorcium

EGY 184 KILOMÉTER HOSSZÚSÁGÚ ÚJ UTAT ÉPÍT, AMELYNEK RÉSZE EGY 345 MÉTERES HATÁRHÍD IS A KÉT ORSZÁG KÖZÖTT. 

A beruházásnak köszönhetően mintegy 500 kilométerrel csökken a kereskedelmi fuvarozók oda-vissza útja a Haut-Katanga bányászati területéről Dar es Salaam kikötőbe.

A projekt magában foglalja az egymegállásos határállomás építését a hozzá tartozó raktárakkal és parkolási lehetőségekkel. A főbb elemek közé tartozik továbbá: az útdíjfizetési rendszer és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése, valamint a szociális hálózat támogatása a közösségfejlesztéshez.

Az új útvonal pozitív, hosszú távú gazdasági hatást jelent

A Kasomeno-Mwenda úthálózat befektetési és projektmenedzsment cége szerint egy úttörő jellegű infrastrukturális projekt jött létre. Mint írták, külön koncessziós megállapodások alapján kettő, 25 évre szóló PPP-koncesszió jött létre a GED Africa Ltd. leányvállalatai, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Zambiai Köztársaság kormánya között. 

Az új útvonal kiemelt gazdasági lehetőséget teremt minden érdekelt fél számára.

A GED Africa és a Duna Aszfalt büszkén jelentette be a határállomásról szóló megállapodás véglegesítését, amely a projekt következő fontos lépése. A hamarosan közelgő esős évszakban a műszaki terveken finomhangolást végeznek a partnereikkel, hogy a főbb munkálatok a lehető leghamarabb megkezdődhessenek – ismertették.

A KMTR-projekt egy olyan példaértékű multinacionális PPP-konstrukció, amely a világszínvonalú mérnöki szakértelem, az útdíjszedési technológia és a modern infrastruktúra révén a két ország fenntartható gazdasági növekedését szolgálja – hangsúlyozta a laphoz eljuttatott közleményben a zambiai Charles l. Milupi, infrastrukturális, lakásügyi és városfejlesztési miniszter.

A Duna Aszfalt tulajdonosával, Szíjj Lászlóval egy hónappal ezelőtt készítettünk nagyinterjút, ezt itt olvashatja.