Elsők között lépett az MBH egy fontos kérdésben

2023.10.07. 12:23
Az MBH Bank is alkalmazni kezdi hétfőtől az önkéntesen vállalt kamatplafont, az intézkedésről még a hét elején közölt részleteket a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Jövő hétfőtől az MBH Bank Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kérése alapján önkéntesen vállalt kamatplafon mentén kínálja lakáshiteleit és vállalati forgóeszközhiteleit; a lakáshiteleknél az ügyleti kamat 7,89 százalék, amelyhez további kedvezmények is társulhatnak – közölte a bank pénteken az MTI-vel.

A hitelintézet elkötelezett a gazdaságfejlesztési megoldások támogatásában, hogy fellendítse a lakossági és vállalati hitelpiac aktivitását – hangsúlyozták.

A közleményben felidézték: a Magyar Bankszövetség felhívta tagbankjai, így az MBH Bank figyelmét a gazdaságfejlesztési miniszter kérésére, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleik esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon önkéntesen vállalt kamatplafont alkalmazzanak.

A lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében 8,5 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM), míg vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszint javasolt. Ezen szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között, aminek célja a hitelezési terhek csökkentése, hogy mind a lakossági, mind a vállalati hitelpiac új erőre kapjon.

Az MBH Bank közölte: lakáshiteleinél az ügyleti kamat 7,89 százalék, de bizonyos feltételek mellett még alacsonyabb lehet, 1 millió forint feletti jóváírás és 24 millió forint feletti hitelösszeg esetén az ügyleti kamat csak 7,39 százalék lesz.

A kamatmódosítások mind a 10 éves kamatperiódusú, mind a végig fix kamatozású lakáshitelekre egyaránt vonatkoznak. Az új kamatokat nemcsak az újonnan befogadott hitelek ügyfelei esetében érvényesíti a bank, hanem azok esetében is, akik már benyújtották kérelmüket, de a banki kölcsönszerződésüket még nem írták alá. A folyamatban lévő ügyletek esetén a hitelügyintézők nyújtanak majd segítséget.

A forgóeszközhitelek esetében is a kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt hétfőtől a bank vállalati ügyfeleinek, ezzel is hozzájárulva a hitelezési terhek csökkentéséhez, ezáltal a gazdaság élénkítéséhez – jelezte az MBH.

Az Erste Bank szintén teljesíti hétfőtől a kormány kérését, és a vállalkozásoknak maximum 12 százalékos kamaton, míg a lakosságnak 8,5 százalékos kamatplafonon kínálja lakáshiteleit.