A termálfürdő hulladékhőjével fűtenének Tiszaújvárosban

2023.10.09. 18:16
Rendkívüli fűtéshálózat kialakítását készítik elő Tiszaújvárosban: a helyi termálfürdő hulladékhőjét hasznosítanák egy új fűtési és melegvíz-hálózat kialakításához. A településen egyéb fejlesztések mellett napelemes kiserőművek telepítését is tervezik.

Tiszaújvárosban ülésezett az Energia Menedzsment Munkacsoport, ahol értékelték a szférában zajló energiamegtakarítási projekteket, többek között azt a különleges programot is, amely a városi termálfürdő hulladékhőjét hasznosítaná – tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál, a Boon.hu.

Molnárné Tóth Anita, a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ igazgatója elmondta, még a fűtési szezon előtt átadják a Hamvas Béla Városi Könyvtár új kazánjait, korszerűsítik a város közvilágítását, továbbá egy gázmotoros fejlesztést is bemutattak. 

Rendhagyó fűtésszezon Tiszaújvárosban

Az energiamegtakarítási programok között szerepel annak az újszerű fűtéshálózatnak a kialakítása is, amelyhez a termálvíz hulladékhőjét hasznosítják majd:

így nemcsak a tiszaújvárosi játékcsarnokot és az uszodát, de a klubházakat is az új fűtési és melegvíz-hálózatba kötik majd

– ismertette Gál Csaba, a Sport-Park Kft. ügyvezetője. Az előtervekkel novemberig készülnek el, azután kalkulálnak majd a végleges költségekkel. 

Jelentős összegeket takarít majd meg a városnak a helyi könyvtár nettó 9,1 millió forintból megvalósuló kazáncseréje, amelynek bőven a fűtési szezon előtt zajlik majd a műszaki átadása-átvétele.

Kiserőművekkel takarékoskodnának

Szó esett még a városháza energetikai beruházásáról is: Vismeg Mónika, a Pénzügyi, Fejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezető-helyettese arról beszélt, hogy vizsgálják azt is, hogyan lehetne a polgármesteri hivatal épületére tervezett napelemes kiserőmű által megtermelt és fel nem használt villamos energiát visszatáplálni a közcélú hálózatba. Szintén napelemes kiserőmű termeli majd a villamos energiát a Tiszaújvárosi Sportcentrum melletti parkolóban a tervek alapján, amelyet a sportcentrum használna fel teljes egészében. 

Egy rendkívüli gázmotoros fejlesztésről is tájékoztattak az ülésen: erre a közbeszerzésre azonban idáig csupán egy 79 millió forintos, a nemzeti közbeszerzési értékhatárt meghaladó pályázat érkezett, ezért újra megjelentetik majd a tendert. 

A településen egyébként sikeresen lezajlott egy ingyenes lakossági LED-csere program is, amellyel mintegy 290 háztartás jutott energiatakarékos égőkhöz.

Spóroláson a gyöngyösi önkormányzat is gondolkodott már, ők négynapos munkahéttel csökkentenék a költségeket. Erről itt írtunk bővebben.