Felére csökkent az élelmiszer-infláció, ennyit jelent az árfigyelő?

20230606- MG 7811
2023.10.10. 14:15
Amióta működik az online árfigyelő rendszer, megfeleződött az élelmiszer-infláció mértéke – reagált a GVH a KSH kedden közölt adataira. Júniusban még közel 30 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek az egy évvel korábbihoz képest, ez szeptemberre 15 százalékra esett. A mérséklődésből a kormányzati intézkedések mellett a hatóság által üzemeltetett árfigyelő is érdemben kivehette a részét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy az augusztusban mért 16,4 százalékról szeptemberre 12,2 százalékra mérséklődött az infláció éves alapon. A bázisidőszak adataihoz képest az élelmiszerek árának emelkedése 15,2 százalék volt szeptemberben, ami jelentős csökkenés az augusztusban mért 19,5 százalékhoz képest. Havi összevetésben az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek szeptemberben az augusztusi adatokhoz képest.

Csökkenő pályán az infláció

A kedden közölt adatok a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szemüvegén át arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról hónapra csökken. A tavaly decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest idén júniusban 29,3, júliusban 23,1, augusztusban 19,5, szeptemberben pedig 15,2 százalék volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest.

A szeptemberben mért 4,3 százalékpontos csökkenéshez a GVH által működtetett, július elseje óta elérhető online árfigyelő rendszer is jelentősen hozzájárult a hatóság szerint a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62-ből 56 termékkategóriában csökkentek az átlagárak, átlagosan 6,7 százalékkal. Más kérdés, hogy a kereskedők nézete szerint sokkal inkább arról van szó: működésük alapvető része az akciózás. Ha pedig a beszerzők ceruzája vékonyabban fog, ők is mérséklik a fogyasztói árakat.

Két legyet egy csapásra?

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a Századvég által szervezett Vidék Konferencia 2023 rendezvényen rámutatott:

Az árfigyelő megakadályozza, hogy a multik emeljék az árakat és nyerészkedjenek, illetve segít a családoknak, hogy pénzt és időt spóroljanak.

Hozzátette: az online rendszer az árak csökkentésén és a fogyasztói tudatosság erősítésén keresztül egyszerre járul hozzá a fogyasztói jóléthez és élénkíti a piaci versenyt. Vagyis az árfigyelő a nemzeti versenyhatóság két fontos célját is teljesíti.

(Borítókép: Németh Kata / Index)