Georgia irányába nyit a magyar kormány

2023.10.12. 14:12
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter együttműködési megállapodást írt alá Levan Davitashvili-vel, Georgia miniszterelnök-helyettesével.

„Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Orbán Viktor vezetésével részt vett a 2023. október 11–12-én tartott georgiai–magyar közös kormányülésen, amelynek keretében külön egyeztetést folytatott Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével, egyben gazdasági és fenntartható fejlődési miniszterével” – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A miniszterek megállapították, hogy „a két társminisztérium között az együttműködés megalapozása nem újkeletű, hiszen az elmúlt évben rendszeressé váltak a találkozók és az egyeztetések. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Georgia között mélyíteni és szélesíteni szükséges a gazdasági kapcsolatokat, ebben nagy szerepe lehet a jövőt meghatározó technológiáknak” – példaként említették a mesterséges intelligenciát, valamint az ipar 4.0 megoldásait.

A közleményből kiderült, hogy a két ország külkereskedelmi termékforgalma mára megközelíti a 90 millió dollárt, a cél, hogy ez a jövőben jelentős mértékben tovább növekedjen. A tárgyalások keretében a miniszterek a két ország ipari kooperációjának elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek leghangsúlyosabb pontjai a következők:

  • Együttműködés az ipar digitális átalakításában, az ipar 4.0 és az ipar 5.0 területén, a feltörekvő digitális technológiák alkalmazása a vállalkozásokban, különösen a termelési és szolgáltatási iparban.
  • Együttműködés a fejlett technológiák és innovációk ipari célú fejlesztésében, különös tekintettel az olyan újonnan megjelenő digitális technológiákra, mint a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a Big Data, az 5G hálózatok, a BlockChain és a dróntechnológiák.
  • Együttműködés a mindehhez szükséges képzett munkaerő biztosítását célzó szakpolitikákban.
  • Együttműködés a szabályozási jó gyakorlatok megosztásában.
  • Ipari együttműködés, különösen a közlekedési járművek, mint például a vasúti kocsik és buszok gyártása terén.
  • Együttműködés a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártásával kapcsolatos területeken.

Nagy Márton kiemelte, hogy „a magyar tőkekifektetések támogatása és a külföldi működőtőke beáramlásának segítése továbbra is prioritást jelent a magyar kormány számára, amelyet igyekszik minden lehetséges eszközzel támogatni”.