A világ legnagyobb bankjával kötött megállapodást a magyar kormány

2023.10.18. 07:42 Módosítva: 2023.10.18. 07:42
Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb bankjával, a kínai ICBC-vel - közölte szerda reggel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása keretében megbeszélést folytatott Chen Siqinggel, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) elnökével. A tárgyalást követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Liao Linnel, az ICBC vezérigazgatójával egy együttműködési megállapodást írt alá. 

A memorandum célja a magyar–kínai pénzügyi kapcsolatok további fejlesztése,

valamint a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok megerősítése és a befektetési, finanszírozási és fizetés területein adódó üzleti együttműködések előmozdítása, többek közt a FinTech innovációk, a mesterséges intelligencia alkalmazása területén.

A tárca a közleményében arra is kitért, hogy az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöldprojektek finanszírozásának lehetőségeire, valamint a kínai vállalatok teljes ellátási láncának magyarországi létrehozásának kérdéskörére.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a megállapodással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nemcsak a nyugati és keleti tőke és csúcstechnológia gazdasági találkozási pontjává, hanem emellett regionális pénzügyi központtá is kíván válni.

A megállapodás megerősíti továbbá: a két fél azon dolgozik, hogy az ICBC fióktelepet nyisson Magyarországon.

Az ICBC a világ legnagyobb bankja, amely világszerte összesen 11 millió vállalati és 729 millió lakossági ügyfélnek nyújt átfogó pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

Érkeznek a megállapodások Kínából 

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja közel egyhetes látogatást tesz Kínában. A miniszterelnök és Nagy Márton a héten már több sikeres együttműködési megállapodásról is tájékoztatott. Orbán Viktor és Li Csiang kínai kormányfő hétfői megbeszélését követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a két miniszterelnök jelenlétében négy megállapodást írt alá:

  1. a digitális gazdaság területén történő együttműködés erősítéséről, 
  2. a gazdaságfejlesztési politika területén történő együttműködésről és cseréről,
  3. a technológiafejlesztés területén történő együttműködésről,
  4. valamint a digitális gazdasági fejlesztés területén történő együttműködés erősítéséről.

Nagy Márton az együttműködési megállapodásokról szólva kiemelte, Kína Magyarország 9. legjelentősebb kereskedelmi partnere és a világ második legjelentősebb gazdasága. A kínai gazdaság rendkívüli fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben és technológiai világnagyhatalommá vált.