A NAV-hoz került Schobert Norbert negyvenmillió forintos bírságának ügye

2023.10.20. 09:13
Miután a Norbi Update termékek forgalmazója nem teljesítette a törvényben előírt fizetési kötelezettségét, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a végrehajtás foganatosítását átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Mint megírtuk, a pandémia óta összecsaptak a hullámok Schobert Norbert feje felett. Májusban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat, ezért negyvenmilliós büntetést szabott ki. Schobert Norbert akkor teljes együttműködést tanúsított, azonban a harmincnapos határidő lejártával, részletfizetési lehetőség mellett sem fizette meg a pénzbírságot.

A Növekedés.hu-nak most a GVH elmondta, hogy „tekintettel arra, hogy a vállalkozás nem teljesítette a törvényben előírt fizetési kötelezettségét, a GVH a végrehajtás foganatosítását átadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak”.

Hozzátették, hogy a nemzeti versenyhatóságnak jelenleg nincs pontos információja a kiszabott bírság, illetve végrehajtási bírság behajtásáról vagy a végrehajtás sikerességéről.

A bírsággal kapcsolatban Schobert Norbi korábban többször is hangoztatta, hogy a büntetésről a szigorú európai uniós szabályozások tehetnek, azonban a GVH azt közölte a lappal, hogy „a legutóbbi eljárásban megállapított és a vállalkozás által is elismert, megtévesztő magatartások egy része – így a megalapozatlan piacelsőségi állítások, illetve a termékek egyes lényeges jellemzőinek jogsértő elhallgatása – nem volt összefüggésben az élelmiszerekre vonatkozó uniós ágazati szabályozással”.