Schobert Norbert nem fizette be a negyvenmilliós büntetést, más is kiderült róla

DSC6214
2023.06.12. 11:55
A fitneszguru megtévesztette a fogyasztókat, ezért negyvenmilliós büntetést varrt a nyakába a Gazdasági Versenyhivatal. Schobert Norbert akkor teljes együttműködést tanúsított, azonban most kiderült, a harmincnapos határidő lejártával, részletfizetési lehetőség mellett sem fizette meg a pénzbírságot – mondta el az Index megkeresésére a versenyhivatal. Azt is megtudtuk, mi vár most a fitneszvezérre.

Korábban már az Index is beszámolt arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította: a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat, többek között a termékek hatásairól, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről.

A vállalkozás együttműködött a hatósággal, és elismerte a jogsértést, ezzel 40 millió forintra mérsékelték a bírságot.

Ugyan korábban teljes együttműködéséről biztosította a versenyhivatalt a fitneszguru, azóta (május 6. után) többször az intézkedést ellenzően szólalt meg, például Hajdú Péter Frizbi című műsorában „igazságtalan döntésnek” nevezte azt. Korábban, egy májusi Facebook-posztban pedig úgy fogalmazott: „Elfogadni egy csökkentett bírságot, vagy elismerni, nem ugyanaz. 30 éve vagyok a pályán. Egy jobb világot akartam.”

Schobert Norbert nem fizet

Nemcsak a fogyasztókat tévesztette meg a Norbi Update termékek forgalmazója, hanem a GVH Versenytanácsa felé tett vállalásait sem tartotta be – árulta el az Index megkeresésére a Gazdasági Versenyhivatal.

A cég részletfizetést kért és kapott a 40 millió forintos bírság befizetésére, ugyanakkor már a legelső részletet sem teljesítette határidőben,

ezért a GVH Versenytanácsának el kellett rendelnie a teljes bírságösszeg végrehajtását. Továbbá a magasabb összegű bírság elkerülése érdekében vállalt megfelelési programot sem igazolta határidőben a vállalkozás, így a GVH a megfelelési program végrehajtását is elrendelte, a mulasztás súlyossága miatt a maximális, mintegy 23 millió forintos végrehajtási bírság kiszabásával együtt.

A lehető legmagasabb végrehajtási bírságot kapja

Azt, hogy a vállalkozás az együttműködést felrúgva, saját vállalását sem betartva nem mutatta be, nem teljesítette a rendelkezésére álló határidőben a megfelelési kötelezettségét, a GVH Versenytanácsa olyan rendkívül súlyos, a vállalkozás tényleges megfelelési szándékait alapjaiban megkérdőjelező mulasztásnak értékelte, amely a jogszabályi keretek közötti lehető legmagasabb végrehajtási bírságot alapoz meg – közölte lapunkkal a versenyhivatal.

Emlékezetes, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 2023. május 6-án közölte, hogy a Norbi Update termékek forgalmazója több szempontból is megtévesztette a fogyasztókat többek között a termékek hatásairól, összetételéről, illetve a diéták eredményességéről.

Más is kiderült a cégvezérről

A nemzeti versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy a Norbi Update életmódrendszert, illetve az Update termékek népszerűsítését célzó, a forgalmazó közösségi oldalán közzétett videók több szempontból is tisztességtelennek minősültek a fogyasztókkal szemben – ismertette a versenyhivatal.

A GVH szakemberei bő egyéves időtartamot vizsgálva összesen 280 videóbejegyzést néztek át, és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat a termékek összetételéről, hatásairól, a cég piaci pozíciójáról, illetve egy termék esetében annak forgalmazhatóságáról is.

A GVH Versenytanácsa a bírság meghatározásakor figyelembe vette többek között azt is, hogy a cég a jövőbeli, hasonló jogsértések kiküszöbölésére szolgáló, a fogyasztókat védő, célzott belső, úgynevezett megfelelési program bevezetését vállalta, ezért mérsékelte 40 millió forintra a videókért felelős Norbi Update Lowcarb Zrt.-re kiszabott bírságot. A cég ennek sem tett eleget a versenyhivatal szerint. 

A versenyhivatal hangsúlyozza, hogy a GVH szakértői az eljárás során nem az egyes termékek élettani hatását vizsgálták. A GVH-nak nincs is hatásköre ennek vizsgálatára és eldöntésére, így a versenyhatóság határozata sem tért ki erre. A versenyfelügyeleti eljárás a jelen ügyben is a kereskedelmi kommunikáció hatályos jogszabályoknak való megfelelésének (leegyszerűsítve: az érintett, rendkívül versenyző és érzékeny piacon – a versenytársak és a fogyasztók érdekeit védő – ágazati kommunikációs szabályok betartásának) értékelésére irányult.

Sajnálatos módon a cég alapítója május 6-a óta számos valótlan, megtévesztő nyilatkozatot tett a versenyhatóság eljárásáról, annak tárgyáról és megállapításairól, bár a versenyfelügyeleti eljárás során, a döntéshozatal előtt folyamatosan hangoztatta együttműködési szándékát

– fogalmazott a versenyhivatal. Hozzátették, hogy a GVH az elmúlt mintegy másfél évtizedben több eljárást is lefolytatott az érintett termékcsalád kapcsán, több esetben került sor bírság kiszabására ágazati kommunikációs rendelkezések sérelme és egyéb jogsértések miatt, így a vállalkozásnak széles körű, saját tapasztalaton is alapuló ismeretei lehettek a GVH elvárásairól is.

Schobert Norbert reagált a vádakra

Schobert Norbertet telefonon értük utol, aki azt mondta, nem szeretné kommentálni a GVH döntését. Ugyanakkor hozzátette, nem ért egyet azzal, hogy nem működött együtt a versenyhivatallal, illetve – állítása szerint – nem folytatta a fogyasztók megtévesztését, azaz a megfelelési programnak eleget tett.

Arra a kérdésünkre, hogy cégének miért nem lelhető fel az éves beszámolója, azt válaszolta: annak elkészítése még folyamatban van (ennek azonban május 31-én lejárt a határideje). Schobert Norbert kérdésünkre azt is elárulta, hogy jelenleg vezérigazgatója a cégnek, később azonban tanácsadóként dolgozik majd a vállalkozásban.

Padlóra került a fitneszguru

A büntetés miatt padlóra került a fitneszguru, aki elkeseredésében úgy döntött, visszavonul. Az Update-et eladta, és a jövőben csak tanácsadóként lesz jelen a birodalom életében.

 Főként a saját korosztályának és az idősebbeknek szólnak majd a gyakorlatai.

Mozgás nélkül olyan lennék, mint Mága Zoltán a hegedűje vagy Havasi Balázs a zongorája nélkül. Szükségem van az emberek szeretetére és arra, hogy folyamatosan menetben legyek

– mondta Schobert Norbert a Borsnak. Hozzátette: „Ha most belegondolok, talán az életemet köszönhetem annak, hogy visszavonulásra kényszerítettek egy igazságtalan döntéssel. Hiszen ha még pár évet stresszelek és harcolok, szinte biztos, hogy az íróasztal mögött érne a vég egy újabb sztrók vagy szívroham képében. Szóval lehet, hogy végem, de legalább élek.”

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)