A brüsszeli összefogás késleltetné a Magyarországnak szánt 13 milliárd euró uniós forrás elutalását

2023.10.23. 15:10
Négy EP-pártcsoport magyar és nemzetközi jogászok segítségével elemzést készített, amely elégtelennek tartja a Magyarország által az igazságszolgáltatási rendszerben elfogadott reformokat, ebből kifolyólag a brüsszeli diplomaták egy csoportja indokolatlannak tartja nagyjából 13 milliárd euró kohéziós politikai forrás felszabadítását az ország számára.

Az ötoldalas dokumentumot október 23-án mutatta be Brüsszelben az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a Renew és az európai zöldek alkotta négyes.

A négy pártcsoport által jegyzett jogi értékekés szerint az Európai Bizottság által elvárt négy igazságszolgáltatási reformból mindössze egy esetben sikerült maradéktalanul orvosolni a problémákat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a bizottság még nem döntött arról, a magyar kormány teljesíti-e az úgynevezett horizontális feljogosító feltételek közül az egyik legfontosabbat, és ezen az alapon hozzáférhet-e a 2021 és 2027 között rendelkezésére álló közel 22 milliárd euró összegű kohéziós politikai forrásból nagyjából 13 milliárd euróhoz.

Az összefogásban érintett brüsszeli képviselők fontosnak tartják, hogy a befagyasztott uniós források sorsáról az Országos Bírói Tanács (OBT) választásai után szülessen döntés, november végén, december elején.

A Kúria működésével sem elégedettek

A bizottságnak a hírek szerint november közepéig kellene újraértékelnie a magyar teljesítést, és meghoznia a döntést. A Szabad Európa magyar nyelvű kiadása szerint ugyanakkor nincs kizárva, hogy a testület nem vár addig a döntéssel.

Az EP négy frakciója csak azt a reformot nyilvánította elfogadhatónak, ami megszünteti annak lehetőségét, hogy a magyar hatóságok a végső bírósági ítéleteket az alkotmánybíróság előtt támadják meg. Ez a törvény egyébként már hatályba is lépett és alkalmazzák.

A Kúria politikai befolyástól mentes működését ezzel szemben nem látják garantáltnak a brüsszeli diplomaták. Szerintük a magyarok a bírósági ügyelosztások algoritmuson alapuló (és nem manuális) elosztásárról sem gondoskodtak megfelelően.

A hétfőn bemutatott dokumentum azt is kifogásolja, hogy a reformok nem adnak lehetőséget a bírói függetlenséget károsító múltbéli döntések orvoslására.

November elején a Financial Times az ügyre jó rálátással bíró forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Európai Bizottság mintegy 13 milliárd eurónyi uniós támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig.

Közülük ketten azt mondták, a folyósítást részben az a szándék indokolta, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez.