Az EU elárulta, honnan kerülnek az asztalunkra az ételek

2023.10.25. 15:40
A családi gazdaságok az Európai Unió mezőgazdaságának gerincét képezik egy friss Eurostat-jelentés szerint. A dokumentum megállapította, hogy 2020-ban 9,1 millió gazdaság volt az EU-ban, és ezeknek 93 százaléka családok kezében volt. Tehát nemcsak a számokban dominálnak, hanem jelentős mértékben hozzájárulnak a foglalkoztatáshoz és a mezőgazdasági ágazat sikeréhez is.

Az Eurostat kimutatása alapján az Európai Unióban 9,1 millió gazdaság működött 2020-ban, amelyek túlnyomó többsége (becslések szerint 93 százaléka) családi gazdaságnak minősül.

A statisztikai szervezet szerint családi gazdaságnak számít, ahol a mezőgazdasági munkaerő legalább 50 százalékát családtagok adják.

A családi gazdaságok dominálnak az Európai Unió mezőgazdaságának szerkezetében

– állapította meg az Eurostat, hozzátéve, hogy a gazdaságok számában, a mezőgazdasági foglalkoztatáshoz való hozzájárulásban, a megművelt földterületben és az általuk előállított termelés értékében is az élen járnak.

Családban marad a gazdaság

Tíz gazdaságból csaknem hatot (mintegy 57 százalék) kizárólag a gazdálkodó és családtagjai üzemeltettek. A gazdaságok további 36 százalékában a családtagok a teljes munkaerő legalább 50 százalékát tették ki – világított rá az Eurostat.

A családi gazdaságok a teljes szektor legalább 80 százalékát tették ki az összes uniós országban

– állapította meg az európai statisztika hivatal, megjegyezve, hogy ez alól kivétel volt Észtország (65 százalék) és Franciaország (58 százalék).

Ebben a tekintetben a legmagasabb számokat Görögország, Románia és Lengyelország (99 százalék) érte el. Az adatok aláhúzzák a családi gazdaságok kritikus szerepét az EU mezőgazdasági tájképében. Novák Katalin korábban arról beszélt, hogy „a családi gazdaságok is a vidék erősségei”, rámutatva kritikus szerepükre a mezőgazdaságban.

Bár a nem családi gazdaságok mindössze 7 százalékát tették ki a szektornak, aránytalanul nagyobb részt képviseltek a földhasználatban (39 százalék), a teljes munkaerőben (22 százalék), az állatállományban (45 százalék) és a standard termelésben (44 százalék).