Szinte biztos: sokkal hamarabb döntenek a bérekről, mint azt bárki gondolta

2023.11.02. 10:51
Biztosnak tűnik, hogy már decemberben emelkedik a legkisebb keresetűek fizetése. Továbbá jelentős fordulat történhetett még a bérekben: ugyanis az infláció alacsonyabb lehet, mint a bérek emelkedése.

„Már decemberben több tízezer forinttal nő a legkisebb keresetűek fizetése” – írta meg a Mandiner saját értesülésre hivatkozva. Az Index információi szerint – bár feltehetően biztos, hogy a január helyett már decemberben megérkezik a minimálbér és a garantált bérminimum emelése –, végleges döntés a jövő heti Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) születhet.

Nem januártól, hanem már decemberben emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum

mondta korábban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a napokban, aki arra is kitért, hogy az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatást a kormány biztosan elvetette. Az biztos, a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek, így idén decembertől

  • a minimálbér 15 százalékkal nő – bruttó 232 ezerről 266 800 forintra, kedvezmények nélkül 154 300 forintról 177 500-ra nő.
  • A garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik – bruttó 296 400 forintról 326 040-re.

Ha a számokat jövő héten bejelentik, akkor az is leszögezhető, hogy a kormány a munkabérek emelkedésén keresztül nyomást helyez a vállalatokra, hogy a bérek növekedésével javítsanak a hatékonyságukon – ezzel az alábbi cikkben foglalkoztunk részletesen.

Végezetül fontos arra is kitérni, a reálbérben a fordulat már a szeptemberi adatokban megtörténhetett, így pontosan 1 éves folyamat zárul le: az infláció alacsonyabb, mint a bérek emelkedése.