Eddig csak pletykálták, most testet öltött Elon Musk terve

2023-10-10T213545Z 1811161015 RC2WP3AEBH22 RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
2023.11.09. 06:29
A Tesla első embere az év elején aláírta azt a petíciót, amely szüneteltetni kívánta a mesterségesintelligencia-modellek fejlesztését, mondván, az túl veszélyes. Novemberben pedig már arról beszél, hogy hamarosan minden más modellt legyűr majd az új mesterséges intelligenciás játékszere.

Elon Musk felfedte a saját mesterséges intelligenciáját, amivel kihívta napjaink legnépszerűbb chatbotját, a ChatGPT-t. A Tesla első embere azt állítja, hogy a prototípus már most több szempontból is veri a ChatGPT 3.5-ös verzióját. A Grok névre keresztelt bot Elon Musk xAI nevű cégének első terméke, amelyet amerikai felhasználók egy korlátozott csoportjával tesztelnek.  

A Grok valós időben fér hozzá az X közösségi platformhoz, ami Musk szerint hatalmas előnyt jelent más modellekkel szemben, mivel azok nagyrészt régebbi archívumokra támaszkodnak, azaz statikusak.

Musk nyelvi modellje ezzel szemben azt ígéri, hogy mindig naprakész lesz, ebben segít, hogy ráeresztették az X – korábban Twitter – közösségi oldalra. A világ leggazdagabb embere korábban azzal dicsekedett, hogy a Grok szarkazmusával és színesebb „személyiségével” kitűnik majd a nyelvi modellek egyre zsúfoltabb piacán. 

Szellemesen válaszol, és van egy lázadó vonása is

– írják a chatbotról a cég honlapján. A Grokot bejelentő posztban azzal kecsegtet a fejlesztőcég, hogy „olyan pikáns kérdésekre is válaszolni fog, amelyeket a legtöbb AI-rendszer elutasít”. Az xAI szerint a Grok matematikai kérdésekre való válaszadási vagy érvelési képessége hasonló az OpenAI GPT–3.5 modelljéhez, de a márciusban bemutatott legújabb verziótól tudása még elmarad. Korábban megírtuk, hogy a Grokot a magyarországi matematikaérettségi vizsgával tesztelték le, amelyen „c” osztályzattal (közepes) ment át a bot.

Korábban még féket rakott volna az AI-ra

Tavaly november 30-i bejelentése után pár hónap alatt nagyjából 200 millió felhasználója lett a ChatGPT-nek. Ez elindított egy „fegyverkezési versenyt”, hiszen a Microsoft rátette a kezét az Open AI-ra, és piacra dobta a saját MI-alapú keresőjét, a Bing AI-t. A háttérben ott a Bard (Alphabet), a LLaMa (Meta), a Claude (Anthropic), nem beszélve a nyílt forráskódú megoldásokról. Ez viszont csak a jéghegy csúcsa.

Az Open AI nem meglepő lépéssel bevezette a bővítményeket a ChatGPT-hez, amelyekkel már nemcsak szöveget tud generálni, hanem képes más szövegeket elemezni, interneten böngészni, és a sor egyre csak bővül. Hetente több száz új, MI-alapú szoftver kerül ki a piacra, amelyekkel zenét, prezentációt, könyvet, verseket, képeket, videókat lehet mindenféle módon generálni vagy szerkeszteni egyetlen kattintással. Ugyanakkor rohamosan bővül a rosszindulatú felhasználások lehetősége is.

Az év elején Musk is aláírta azt a petíciót, amely szüneteltetni kívánta a mesterségesintelligencia-modellek fejlesztését, hogy lehetővé váljon a közös biztonsági protokollok kidolgozása. Áprilisban pedig már belengette, hogy saját nyelvi modellel rukkol elő, a TruthGPT-vel.

Úgy írtam alá azt a levelet, hogy tudtam, hiábavaló

– posztolta vasárnap az X milliárdos tulajdonosa, aki egyben a Tesla vezérigazgatója. „Csak azt akartam, hogy jegyzőkönyvbe vegyék, hogy a szüneteltetést ajánlom.” Joe Biden amerikai elnök pedig nemrég írta alá a mesterséges intelligencia felügyeletéről szóló végrehajtási rendeletet, amelynek célja a biztonsági és adatvédelmi előírások meghatározása, miközben technológiai vezetők és akadémikusok a múlt héten az Egyesült Királyságban megrendezett AI Safety Summiton vitatták meg a technológia kockázatait.

Mindenható alkalmazást álmodott Musk?

Az xAI közleménye szerint a Grok két hónapos fejlesztés eredménye, és miután kilép a tesztelési szakaszból, minden X Premium+-felhasználó számára elérhetővé válik.

Musk arról beszélt, hogy egy olyan mindent átfogó alkalmazást szeretne létrehozni, amely a kínai Tencent WeChatjéhez hasonlóan működik.

A Grok lényeges része lenne ennek a fejlesztésnek – bár az xAI egy különálló vállalat, elmondása szerint szorosan együtt kíván működni az X-szel, a Teslával és más cégekkel.

A Groknak hozzáférést biztosítottak a keresőeszközökhöz és a valós idejű információkhoz, de mint a következő szavak előrejelzésére kiképzett nagy nyelvi modellek, a Grok is képes hamis vagy ellentmondásos információkat generálni – figyelmeztet a fejlesztőcég a honlapján, leszögezve: a biztonságos mesterséges intelligencia fejlesztésére törekednek. 

(Borítókép: Elon Musk 2023. június 16-án. Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters)