Őrült tempóban vágtat a forint, négyhavi csúcsra tört

2023.11.10. 11:33 Módosítva: 2023.11.10. 12:02
Erősen menetel a forint a pénteki kereskedésben: már a 377-es szint alatt is járt az euró-forint árfolyam, ahol legutóbb július második felében láttuk. Ebben szerepe van a vártnál alacsonyabb októberi inflációs adatnak.

A vártnál alacsonyabb inflációs adatok megjelenését követően némi forintgyengülést láthattunk, az árfolyam tesztelte a 200 napos mozgóátlagot 380-nál. Az infláció gyors ütemű csökkenése miatt nőtt az esélye, hogy ütemesen folytatódik az MNB kamatvágási ciklusa a következő hónapokban, ez hosszabb távon forintgyengülést indokol, viszont rövid távon a magasabb reálkamat erősítheti a hazai fizetőeszközt.

AZ INFLÁCIÓS ADATOKAT KÖVETŐEN NEM SOKKAL HIRTELEN FORDULAT JÖTT, és a lengyel zloty erősödésével párhuzamosan a forint is erősödni kezdett

– világított rá az elemző, hozzátéve, hogy a lengyel jegybank egyik döntéshozója a reggeli órákban úgy nyilatkozott, hogy a héten kamatemelésről kellett volna határozni kamattartás helyett, mivel továbbra is túl magas az infláció Lengyelországban. Visszatérve az euró-forintra: 377,20-nál húzódik egy fontos támasz, ezt teszteli jelenleg a jegyzés, letörése esetén a 373–375-ös tartományt célozhatja meg az árfolyam a szakértő szerint. Az elmúlt órákban a 377-es szint alatt is járt a forint, ami négyhavi csúcsnak számít, legutóbb július második felében láttuk itt a magyar devizát.

Még érkeznek forintmozgató hírek

A mai kereskedésben már csak délután 4 órakor érkezik egy fontosabb makroadat az Egyesült Államokból, illetve 13:30-kor beszédet tart Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke – ismertette az Index kérdésére Varga Zoltán.

A hazai fizetőeszköz erejének segített a vártnál alacsonyabb infláció, ami azt jelezheti a befektetők felé, hogy a korábbiaknál magasabb lehet a magyar reálkamat.