A kormány aláírt a Roszatommal, Szijjártó Péter szerint ez a nemzeti érdek

2023.11.14. 12:21 Módosítva: 2023.11.14. 14:40
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól, ennek megfelelően a felek aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet is – jelentette be Szijjártó Péter kedden Pakson. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a 2030-as évek elejére megkezdhetik az új blokkok a termelést. A paksi bővítés egyik fontos részprojektjét másfél hónappal a tervezett határidő előtt befejezte a Duna Aszfalt Zrt.

A tárcavezető a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval közösen tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy megkezdődött az új reaktorok építése Pakson, és rámutatott, hogy a bővítés ma a létesítési engedéllyel rendelkező legnagyobb nukleáris projekt a kontinensen, ráadásul igazi nemzetközi együttműködésről van szó, hiszen az orosz fővállalkozó mellett több amerikai, német, francia, svéd, osztrák, illetve már 94 magyar céget is bevontak.

Aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet

Tudatta, hogy mindkét tervezett blokk alatt megtörtént ötméteres mélységig a talajkiemelés, innentől a következő cél a 23 méteres mélység elérése. Tájékoztatása szerint emellett jól haladnak a résfalazási munkák is, jelenleg 77 százaléknál tart az ezen dolgozó német–amerikai vállalat. Illetve megkezdődött a talajszilárdítási munka is, és a következő fél évben hatvan épületet is felhúznak.

Ma aláírtuk a következő évekre vonatkozó ütemtervet, és ennek alapján azt tudom önöknek mondani, hogy a következő évtized elején hálózatra fogjuk tudni kapcsolni az új atomerőművet.

Valamint azt is érintette, hogy a beruházás nyomán hazánk továbbra is a világ azon húsz országa között tud majd maradni, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan növelik a gazdasági teljesítményüket, az új blokkokkal ugyanis évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását váltják ki, ami háromszorosa annak, mint amit a magyarországi erdők el tudnak nyelni évente. 

Határidő előtt elkészült a paksi bővítés egyik fontos részprojektje

Október végén, másfél hónappal a tervezett kitermelési határidő előtt sikerült befejezni a paksi bővítés egyik fontos részprojektjét – írta a Magyar építők.

A 6-os blokknál a földkitermelést az alapozási munkagödör talajvíz szintjéig a Duna Aszfalt Zrt. végezte el, ahogyan korábban az 5-ös blokk alatti munkagödör kiemelését is. Ez utóbbi munkatapasztalat, mint írják sokat számított. 

A SZERZŐDÉSBEN VÁLLALTAK SZERINT CSAKNEM 620 EZER KÖBMÉTERNYI FÖLDMENNYISÉGET TERMELTEK KI,  A GYORSASÁGNAK KÖSZÖNHETŐEN ELŐRÉBB HOZHATJÁK A KÖVETKEZŐ MUNKAFÁZISOKAT.

A munkaterületen egy időben több kivitelező társaság is dolgozott, akik hasonló nagyságrendű gépparkkal látták el a rájuk bízott feladataikat.

Negyvenöt focipályányi területen végezték a munkálatokat

Mindkét blokk esetében hatalmas területen zajlott a földkiemelés, megközelítőleg 35 hektáron, ami nagyjából 45 focipálya területének felel meg. Ezen a munkaterületen kellett kitermelni az ide vonatkozó szigorú előírások betartása mellett a mintegy 620 ezer köbméternyi földanyagot. 

A KÉT BLOKK ESETÉBEN KÉT SZERZŐDÉS KERETÉN BELÜL ÖSSZESEN CSAKNEM 1,5 MILLIÓ KÖBMÉTER FÖLDANYAGOT TERMELTEK KI.

Ez olyan, mintha egy 27 kilométer hosszúságú, átlagos szerkezetű autópálya földmunkáját végezték volna el.

A legintenzívebb szakaszban egyszerre 27 tehergépkocsi és 15 munkagép dolgozott több mint 50 fős munkaerővel kiegészítve, a területen lévő műszaki irányítás mellett. 

A Duna Aszfalt azt írta, hogy „nem mindennapi körülmények és biztonsági előírások mellett sikerült határidő előtt teljesíteniük”, és ezzel megkezdődhetett a projekt következő fontos munkafázisa, a talajszilárdítás kivitelezése. 

Az ország ellátásbiztonsága nemzeti érdek

A miniszter leszögezte, az európai energiaellátás utóbbi évekbeli válságának egyik fő oka az, hogy

az ügyet súlyosan átpolitizálták és átideologizálták, miközben itt fizikai valóság kérdéséről van szó.

„Számunkra az energiaellátás kérdése sem nem politikai, sem nem ideológiai ügy, és főként azért nem, mert sem politikai nyilatkozatokkal, sem pedig ideológiákkal nem lehet fűteni, nem lehet a gazdaságot működtetni” – figyelmeztetett, majd kiemelte, a kormánynak kötelessége az ország energiaellátásának biztosítása. 

A miniszter úgy vélekedett, az atomenergia az egyetlen módja annak, hogy nagy mennyiségben, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon termeljenek áramot. Az ország „ellátásbiztonsága nemzeti érdek. És a nemzeti érdek azt diktálja, hogy növelnünk kell a nukleáris energiabeli kapacitásainkat, ez csak úgy lehetséges, hogyha új atomerőművi blokkokat építünk” – jelentette ki. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Európai Unió két részre szakadt az atomenergia kérdésében, s Magyarország az ezt támogató, Franciaország vezette blokk tagja.

Látszik, a nukleáris energiával szembeni támadások semmiféle ténybeli megalapozottsággal nem rendelkeznek, azok kizárólag ideológiai alapon állnak. Éppen ezért világossá tettük, hogy mi semmilyen szankcióhoz nem járulunk hozzá, amely a nukleáris energetika területét sújtaná.

Kitért arra is, hogy az Oroszországgal szemben készülő tizenkettedik szankciós csomag nem is tartalmaz ilyen előterjesztéseket, ugyanakkor szerinte mindegy, hogy mi lesz a javaslatban, Magyarország soha nem fog beleegyezni nukleáris ipart sújtó büntetőintézkedésekbe.

Nincs más alternatíva

Alekszej Lihacsov, a Roszatom konszern vezérigazgatója megerősítette, az atomenergiának nincsen alternatívája, ez most a legstabilabb, a legkiszámíthatóbb és környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiaforrás. Elmondta, hogy a Roszatom a legjobb szakértőit irányítja Magyarországra a szigorú követleményekre és az európai szabályozók kiemelt figyelmére tekintettel.

Jól tudjuk azt, a nemzetközi környezet nem egészen baráti módon viszonyul a Roszatomhoz, de mi készen állunk a külső nyomás ellenére maximálisan megvalósítani ezt a projektet.

Majd rámutatott a projekt nemzetközi jellegére, és közölte, hogy a részt vevő külföldi cégek száma csak nőni fog. A vezérigazgató hangsúlyozta, a 2030-as évek elején várható az átadás, addigra nemcsak a két új blokk és a munkaerő kiképzése lesz kész,

hanem a fűtőanyag szállítása is biztosított lesz.

„A magyar partnereinkkel készen állunk részt venni minden projektben, ami a jövő atomenergiájának megvalósítására irányul. Nagy projekt előtt állunk, de már nagy utat tettünk meg, olyan utat, amelynek során jobban megismertük egymást, a barátságunk megerősödött, és jobban tudunk egymással együttműködni” – zárta az MTI összefoglalója szerint.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2023. november 14-én. Fotó:  Szijjártó Péter / Facebook )