Krausz Ferenc terítette a lapokat, így fest a jövőnk

2023.11.20. 14:56
„A 21. század technológiai forradalma életünk minden területét át fogja formálni” – mondta Krausz Ferenc az MBH Bank Makronóm Makroverzum konferencián hétfőn. A Nobel-díjas magyar fizikus rámutatott, hogy olyan forradalmi változást hoz a mesterséges intelligencia, amelyhez hasonlót ritkán látunk.

Az új korszakban a gépek hajtják végre a feladatokat, tanulnak, alkalmazkodnak, kreatívan reagálnak – jelezte Krausz Ferenc az MBH Bank Makronóm Makroverzum konferencián hétfőn.

A big data sokkal több, mint divatos kifejezés

– hangsúlyozta a Nobel-díjas magyar fizikus, kifejtve, hogy az adatelemzés fejlődése az üzleti, társadalmi, tudományos életben és az egészségügyben is jelentős változásokat hoz. Az adathalmazok elemzése révén összefüggésekre döbbenünk rá, például a biotechnológia, a fizika, az új generációs gyógyszerek, a kvantumfizika, vagy éppen az attofizika területén.

Szakértők keresik az ország kitörési pontjait

„A konferencia célja bemutatni, hogy miként lehet a technológiai újításokat integrálni a meglévő gazdasági struktúrákba, növelni a régió gazdasági súlyát és versenyképességét” – mondta az MBH Bank Makronóm Makroverzum eseményről a fizikus, hozzátéve, hogy egy versenyképesebb országhoz és fenntarthatóbb jövőhöz a közös gondolkodás és a tanulás vezet. 

A jövő kihívása a nyitottság az új ötletek és megközelítések iránt, tanulnunk kell egymástól

– hangsúlyozta Krausz Ferenc. Éppen ezért fontosnak tartja a kutatások, a példák, a lehetőségek bemutatását, és a szakértők megszólaltatását. A hallgatóságnak azt üzente, hogy „merjenek álmodni és hinni a saját ötleteikben, az innováció mindegyikünk felelőssége”.

Nemzeti bajnokokat nevelnek

A hazai innováció ösztönzéséhez forrásokkal kell ellátni a magyar cégeket, hogy beruházásokkal lépjenek a következő szintre. Ezt azonban visszahúzzák a magas kamatok, az infláció okozta kamatcsapda – jelezte Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Ezen szerinte rohamosan változtatni kell, ebben segítenek az államilag támogatott hitelek és egyéb intézkedések, mint a vállalati kamatsapka. Az elmúlt 18 hónapban megromlott a külső környezet, elég csak az orosz–ukrán háborúra és a nyomában érkező energiaválságra gondolni, ami a hazai inflációt is uniós rekordértékre lökte. Ebben azonban most fordulatot látunk

Pozitív fordulat az elmúlt hetekben, hogy a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék, a foglalkoztatottság magas, a fogyasztói árindex 9,9 százalék

– sorolta az államtitkár. Hozzátette, hogy historikusan magas szinten van a foglalkoztatás, ezzel párhuzamosan pedig a korábbi 20-25 százalékról 50 százalék fölé emelték a roma lakosságból származó aktív munkavállalók arányát.

Ez egyben azt is jelenti ugyanakkor, hogy a munkaerőtartalékok megcsappantak. Az uniós átlaghoz való felzárkózásunkhoz fontos a hazai cégek fejlesztése, ezért járműiparibeszállító-fejlesztési programot indít a kormány – erre már Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár mutatott rá. 

A beszállítófejlesztés célja, hogy a hazai cégek minél nagyobb részben legyenek jelen az ellátási láncokban

– jelezték a gazdaságfejlesztési tárca államtitkárai.

Ebben szerintük létfontosságú a kutatás-fejlesztés, a vállalatok és a kutatóintézetek együttműködése, ilyen lehet például egy közös gyártósor megtervezése és telepítése egy gyártócsarnokba. „Cél a hazai nemzeti bajnokok kinevelése és azok terjeszkedése külföldön” – fogalmazott Fábián Gergely. Ilyen hazai bajnokcégekre példa a Pick, Bonafarm és az OTP.