Heteken belül hozzájuthat a magyar kormány a blokkolt brüsszeli források jelentős részéhez

2023.11.30. 19:49
Heteken belül megkaphatja a magyar kormány azoknak a forrásoknak a zömét, amelyeket Brüsszel már több mint egy éve tart vissza a magyar kormánytól – derült ki több, egymástól független sajtóértesülésből. A döntés még december 15., az európai állam- és kormányfők év végi csúcstalálkozója előtt megszülethet.

Október elején már napvilágot látott egy sajtóinformáció arról, hogy 13 milliárd eurónyi forrást feloldhat Brüsszel. Az unió vezetése akkor ezt az értesülést cáfolta.

Most a Portfolio úgy értesült, hogy Magyarország hamarosan tényleg hozzájuthat e források jelentős részéhez. A portál azt írta, hogy a 13 milliárd eurónyi, más jogállamisági eljárások által nem blokkolt források

megközelítőleg 75 százalékának, 10 milliárd eurónak a kifizetése indulhat meg hamarosan.

A Portfolio úgy tudja, hogy már csak a magyar kormány válaszát várják Brüsszelben ahhoz, hogy a horizontális feljogosító feltételek által blokkolt kohéziós források egy részét feloldják. A portál szerint a válaszadást illetően az Igazságügyi Minisztériumnál pattog a labda, és emiatt már sürgeti őket a magyar kormány is. Úgy tudják, hogy hamarosan megküldhetik a választ, de egy technikai természetű, tisztázó jogszabály-módosításra még szükség lesz ahhoz, hogy letudják ezt az ügyet.

A portál azt is felidézte: szeptemberben még november második felére várták a jóváhagyó döntést az uniós források ügyében (egész pontosan a magyar igazságügyi reformhoz kötött, úgynevezett horizontális feljogosító feltételekről szóló eljárásban), de végül az Európai Bizottság két kérdése és az azokra adott válaszok miatt decemberre csúszik ez az időpont.

A két brüsszeli kérdés az igazságügyi függetlenség helyzetére vonatkozott. A bizottság egyrészt arra volt kíváncsi, milyen garanciák vannak arra, hogy a Kúria automatikus ügyelosztási rendje emberi beavatkozás nélkül működhet, másrészt azt akarták tudni, hogy milyen módon érvényesül a magyar bíróságok joga, hogy előzetes döntéshozatalért akadálytalanul fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához. 

Portfolio szerint a teljes, 13 milliárd eurónyi kerethez úgynevezett tematikus feljogosító feltételeket is teljesítenie kellene még a magyar kormánynak. A helyreállítási alapra és a többi kohéziós pénzre – amelyeknek ügye elszeparálódik ettől a 13 milliárdtól – még várni kell, és ezen a téren Johannes Hahn költségvetési biztos közölte, hogy nem látnak előrehaladást a kormány részéről.

Külföldi sajtóhírek szerint is jönnek a források

A Euronews szintén arról írt, hogy az Európai Bizottság egy olyan döntéshozatalra készül decemberben, amellyel feloldhatnak tízmilliárd eurónyi forrást, és erre a döntésre még december 15. előtt sor kerülhet. Ők úgy értesültek, hogy

10 milliárd euró feloldása szinte biztosnak tűnik, amelyen kívül van még további 500 millió euró, amelyről még folynak a tárgyalások. 

Azt is megjegyezték, hogy a kormány által teljesítendő „szupermérföldkövek” összesen 21,7 milliárd eurót blokkolnak, de ezen belül vannak olyan pénzek, amelyekhez más feltételeket is teljesíteni kell.

Hosszú utat tettünk meg. Fontos reformokat láttunk és ezek hozzájárulnak a magyar igazságügy függetlenségének megerősítéséhez. De vizsgálnunk kell azt is, hogy miként működnek ezek a reformok a gyakorlatban 

– mondta a Euronewsnak egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő.

Az utolsó vitás pontokat rendezik már 

Csütörtökön az Európai Bizottság egy rövid tájékoztatót is tartott a magyar reformokkal kapcsolatban, és itt állapították meg, hogy a vitás pontokra adott válaszok után várhatóan megindulhatnak a kifizetések.

A Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó tisztségviselők szerint a magyar kormány által nyáron életbe léptetett igazságügyi reformok hozzájárultak a bírói függetlenség erősítéséhez. A Reuters forrása szerint

a kormány és az Európai Bizottság ebben az ügyben már csak az utolsó vitás pontokról egyeztet.

„Beérhet a folyamat, és ha minden rendben van ezekkel az intézkedésekkel, akkor felszabadulhat bizonyos mennyiségű pénz” – jelezte a hírügynökség forrása.