Fontos figyelmeztetés érkezett a csokkal kapcsolatban

GettyImages-461907958
2023.11.30. 21:07
Aki nem figyeli a határidőket, az könnyen elbukhatja a támogatásokat – legalábbis akkor, ha még az idei feltételek szerint akarja igényelni a csokot és a Babavárót.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány jövőre vezeti be a csok pluszt, amely a csokhoz képest más feltételeket tartalmaz. Arról, hogy mire lehet számítani, ebben a cikkben számoltunk be részletesen.

Már csak egy hónapjuk maradt a csok igénybevételére azoknak, akik az idei feltételek szerint szeretnének élni a támogatással. Az igénybevételhez szükséges dokumentáció leadási határideje egy hónap múlva esedékes, és a szükséges adminisztrációs folyamatokra is érdemes rászánni az időt a jelentkezőknek – olvasható az egyik nagy lakossági bank tájékoztatójában a Money.hu szerint. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2023-as feltételekhez még idén meg kell történnie a szerződéskötéseknek.

A babaváró kölcsön esetében december 29. a határidő, míg a CSOK-nál is ugyanez a dátum a legkésőbbi időpont.

A kérelemhez szükséges dokumentumok listája a banki honlapokon elérhető.  Ez egy kiemelten fontos információ, ugyanis ezzel az otthonteremtési támogatással 2024. január 1-jétől a támogatásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások miatt már nem élhetnek az arra vágyók. Aki az utolsó napokra hagyja a papírmunkát, és a kérelmét elfogadják, annak már csak jövőre utalnak a bankok – írták.

Ezzel kapcsolatosan fontos tudni még azt is a money.hu szerint, hogy:

  • A csok támogatás esetén az ingatlan eladója az adásvételi szerződésben a banki átutaláshoz csak magyarországi pénzforgalmi bankszámla számlaszámát adhatja meg. A bankok csak ilyen bankszámlára utalhatják el a támogatási összeget.
  • A csok egyik szabálya szerint, ha az eladó gazdálkodó szervezet, akkor az új lakás első vásárlójának természetes személynek kell lennie. Ahhoz, hogy az eladó cég vagy egyéni vállalkozó erre jogosult legyen új lakás vásárlása esetén, tevékenységi körei között szerepelnie kell a 6810 TEÁOR-számú „Saját tulajdonú ingatlan adásvétele” tevékenységnek fő- vagy altevékenységként. A bankok a hitelbírálat során ezt ellenőrzik. 
  • A csok igénylése esetén az igénylőnek és a támogatással érintett gyermeknek, azaz minden szereplőnek közös háztartásban kell élnie már a kérelem benyújtásának időpontjában. Ezt nyilatkozattal és lakcímkártyával kell igazolni. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor vissza kell lépni az igényléstől, amíg be nem tudják nyújtani a közös lakcímet vagy tartózkodási helyet igazoló dokumentumokat. A szabály a házastársakra és az élettársi kapcsolatban élőkre is vonatkozik.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images Hungary)