Nagy dobásra készül a Mercedes Magyarországon: háromezer új munkahely jön létre

2023.11.30. 17:23
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója, Christian Wolff a vállalat kecskeméti üzemének nagyszabású fejlesztéséről, az új, tisztán elektromos modellekről, és az így létrejövő új munkahelyekről is beszélt egy nemrég megjelent interjúban.

Emlékezetes, hogy Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter áprilisban beszélt arról, hogy a Mercedes-Benz több milliárd eurós fejlesztésbe kezd kecskeméti üzemében. A vállalat jövőre indítja az elektromos modellek előállítását, ehhez pedig a legmodernebb üzemét hozza létre Magyarországon. 

A fejlesztésekről Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója beszélt most a Portfoliónak. Mint mondta

a bővítéssel háromezer új munkahely jön létre Kecskeméten.

Christian Wolff a Portfoliónaktöbbek között elmondta, hogy

  • a korábbi tervekkel ellentétben a Mercedes-Benz egy teljesen új összeszerelőüzemet és egy új karosszéria-üzemet épít közel 400 milliárd forint értékben Kecskeméten.
  • „A bővítéssel megnő a Mercedes-Benz kecskeméti üzemének gyártási területe, erre pedig azért van szükség, mert az évtized közepén itt kezdődik majd meg a Mercedes-Benz új, MMA- (Mercedes-Benz Modular Architecture) platformhoz tartozó modelljeinek a gyártása.”
  • Nem sokkal később pedig a portfóliójuk kiegészül az úgynevezett MB.EA- (Mercedes-Benz Electric Architecture) platform teljesen elektromos modelljeivel, amelyek egy szegmenssel feljebb lesznek pozícionálva.
  • Néhány éven belül a Mercedes-Benz globális termelési hálózatának egyik legmodernebb üzeme fog működni Magyarországon.
  • A Mercedes-Benz folytatja a tisztán elektromos „Electric only” stratégiájának megvalósítását, ez pedig a kecskeméti gyártóhelyszínt is érinti.
  • „Akár a jelenlegi kapacitásunknak a megduplázására is képesek lehetünk az új gyártósorok felfutásával, ha azt a piaci kereslet indokolja.”
  • „Az is lehet, hogy a belső égésű motorok gyártása valamivel tovább tart majd, mint ahogy azt ma hisszük, de a kecskeméti gyárunk minden lehetséges forgatókönyvre felkészült.”