Nagy Márton: A katariak is részesei lehetnek a Budapest Airport megvásárlásának

GettyImages-1229906659
2023.12.12. 15:03
Magyarország azon dolgozik, hogy a Katari Befektetési Hatóságot is bevonják abba a konzorciumba, amelyet a kormány a Budapest Airport Zrt. megvásárlására alakít ki. Ezzel pedig egy harmadik terminál építése is megvalósulhat Nagy Márton szerint.

A repülőtér megvásárlásáról szóló üzlet közel áll a véglegesítéshez, de az aláírás a jövő évre csúszhat, mert a vevőknek egyszerre kell megállapodniuk az árról a három jelenlegi tulajdonossal, valamint 10 adóstárssal – mondta Nagy Márton Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy hétfői budapesti interjúban a Bloombergnek.

Ez egy nagyon összetett tárgyalás

– fogalmazott a miniszter, de elárulta, a kormány arra törekszik, hogy „versenyképes, piaci alapú árban” állapodjanak meg.

Magyarország a francia Vinci SA infrastrukturális csoporttal szövetkezik az üzlet első lépésében, amelynek 51 százalékos részesedését a magyar állam kívánja megvásárolni.

A katari befektető pedig ezután csatlakozhat akár pénzügyi, akár stratégiai befektetőként 

– mondta a tárcavezető.

Nagy Márton azt is elárulta, hogy ha az akvizíció létrejön, Magyarország a repülőtér bővítését tervezi egy harmadik terminál építésével, valamint az utas- és teherszállítási kapacitás növelésével.

A Vinci és a magyar állami irányítású Corvinus International Investment Zrt. a múlt hónapban kérte az Európai Unió jóváhagyását a vásárláshoz. A kormány régóta meg szerette volna kaparintani a repülőteret, de egy korábbi felvásárlási kísérletről a pénzszűke miatt kénytelen volt lemondani.

Magyarország arra törekszik, hogy a társbefektetővel – amely egyszerre repülőtér-üzemeltető és -fejlesztő – kihasználja a szinergiát a harmadik terminál megépítéséhez

– mondta Nagy.

Hogy néz ki a vásárlás?

Orbán Viktor miniszterelnök a lap szerint korábban egy májusi, a Katari Gazdasági Fórumon adott interjúban már felvetette a katari részvétel lehetőségét. A katari befektetési hatóságnak részesedése van többek között a brit Heathrow repülőtérben is, sőt a repülőtér nemrég a szaúd-arábiai PIF befektetési alapot is új részvényesként vonzotta.

Az AviAlliance GmbH, a magyar reptér üzemeltetője és legnagyobb részvényese eredetileg nem tervezte a repülőtér eladását. A tárgyalásokba egy többéves kormányzati kampányt követően kezdett bele, amelynek célja az volt, hogy a jelenlegi tulajdonosokat kiszorítsák a repülőtérbe történő alulbefektetés miatt, amit a vezetőség tagadott.

Magyarország ezúttal a vásárláshoz szükséges haditőkét építette fel, többek között az Erste Group Bank AG helyi egységében lévő 15 százalékos részesedés eladásával, a Vienna Insurance Group magyarországi egységében lévő 35 százalékos részesedés eladásával és adósságkibocsátással.

(Borítókép: A Qatar Airways egyik repülőgépe a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2020. október 16-án. Fotó: Paul Lakatos / SOPA Images / Getty Images Hungary)