Látványos fordulatokat produkált az ingatlanpiac

2023.12.12. 10:10
A legfrissebb lakásárindex adatai szerint az országos árcsökkenést követően jelentős változások történtek a lakáspiacon előző hónapban. Az is kiderült, hogy egyre többen szándékoznak lakást vagy házat vásárolni, ami adott esetben a lakáspiac fellendüléséhez vezethet hosszú távon.

Több hónapnyi stagnálás után novemberben kismértékben ismét csökkentek a lakásárak az ingatlan.com lakásárindexének adatai szerint; országosan 0,2 százalékkal. Az elmúlt hónapban több régióban is jelentősebb változás történt a lakáspiacon, és egyes térségekben már irányváltásra és jelentősebb eltérésre is volt példa az elmúlt hónapban.

Budapesten az októberi árcsökkenést ugyan minimális (0,1 százalékos) drágulás követte novemberben, de még mindig olcsóbban lehetett lakáshoz jutni a fővárosban, mint szeptemberben.

A nyugat-dunántúli térségben 2,5 százalékkal lettek olcsóbbak a lakóingatlanok, míg az észak-alföldi régióban több mint 1 százalékos drágulás következett be novemberben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy

  • Nyugat- és Dél-Dunántúlon is 2,5 és 0,9 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt az ingatlanárak,
  • a Dél-Alföldön 1,8 százalékos árcsökkenés volt novemberben,
  • az észak-alföldi régió lakáspiacán viszont 1,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető.

A szakértő szerint van rá kilátás, hogy jövőre erősebb évet zárjon a lakáspiac, mint 2023-ban.

Egyértelműen látszik, hogy egyre többen érdeklődnek az eladásra szánt lakások és házak iránt, amiben két fontos tényező játszik szerepet. Sokan már most keresik azokat az otthonokat, amelyeket a jövő évben induló új lakástámogatási konstrukciókkal meg tudnak vásárolni

– fogalmazott a szakember.