Az egy főre jutó fogyasztás alapján Magyarország a második legszegényebb ország az EU-ban

2023.12.15. 05:49
Jelentős eltéréseket mutat az egy főre jutó fogyasztás mérőszáma az Európai Unió országaiban: eszerint Romániában sokkal jobb a helyzet, mint Magyarországon, ráadásul csak a bolgárok szegényebbek nálunk.

Luxemburgban, Ausztriában és Németországban volt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás az Európai Unió átlagához képest az Eurostat legfrissebb adatai alapján, míg Magyarországon a második legrosszabb a helyzet, csak Bulgáriában szegényebbek nálunk a felmérés alapján. 

2022-ben is felmérték az unió állampolgárainak tényleges egyéni fogyasztását (AIC), amely jelentős eltéréseket mutatott, az uniós átlag 69 és 138 százaléka között változott az Európai Unió országaiban. 

Elhúztak a románok, hátul kullognak a magyarok

Az adatok alapján a korábbi évekhez hasonlóan az egy főre jutó fogyasztás Luxemburgban volt a legmagasabb, 38 százalékkal az uniós átlag felett, majd Ausztria és Németország következik a sorban, 18 százalék átlag feletti fogyasztással. 2022-ben kilenc uniós országban volt az egy főre jutó fogyasztás az uniós átlag felett.

A felmérésből kiderült, hogy Magyarországnál csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ahol az állam polgárainak fogyasztása az uniós átlag 69 százalékát teszi ki, míg tavaly Magyarországon a lakosság az uniós átlag 71 százalékát költötte.

Míg a bolgárok 4 százalékpontot javítottak a 2021-es évhez képest. Romániában pedig már sokkal jobb a helyzet, mint Magyarországon, ott ugyanis a tavalyi adatok alapján az uniós átlag 86 százalékát költötték el. 

2020 és 2022 között 18 uniós országban változott a helyzet, hátulról a harmadik leggyengébb adatot Horvátországban és Lettországban mutatták ki 76-76 százalékkal.