Olyat árult el az MNB, amitől a forint is hátat fordított

2023.12.19. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az alapkamatot 75 bázisponttal csökkentette, ezt követően pedig meredek erősödésbe kezdett a forint az euróval szemben. Azóta némileg visszakorrigált a magyar fizetőeszköz, és a 383-as szint közelében oldalaz. A jegybanki online hátterbeszélgetés alatt hátraarcot vett a magyar deviza, és a 384-es szint fölé gyengült.

Hétfőn megírtuk, hogy a 384-386 közötti sávba gyengült a forint az euróval szemben. „A jegybank döntését egy ekkora mértékű forintgyengülés vélhetően nem fogja befolyásolni” – mondta akkor lapunknak Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője.

A szakértőnek igaza volt, kedden A JEGYBANK ISMÉTELTEN 75 BÁZISPONTTAL CSÖKKENTETTE AZ ALAPKAMATOT, AMELY ÍGY SZERDÁTÓL 10,75 SZÁZALÉKRA VÁLTOZIK.

Az Equilor vezető elemzője előrevetítette, hogy a kamatvágás akár a forintpiacra is visszahathat, erősítve a magyar devizát. „A 75 bázispontos csökkentés ugyanis ebben a helyzetben nem számít túl nagy lépésnek, így ha ezt a döntést hozza az MNB, úgy átmenetileg némi forinterősödés is kialakulhat” – jelezte lapunknak hétfőn Árokszállási Zoltán, akinek ez a jóslata szintén bejött. A kamatdöntés pillanatában a 382-es szint közelébe szúrt le a forint az euróval szemben, majd a rákövetkező fél órában visszakorrigált a 383-as szintekre. A jegybanki online háttérbeszélgetés alatt a 384-es szint fölé gyengült, vélhetően miután Virág Barnabás, az MNB alelnöke rávilágított, hogy az asztalon volt a száz bázispontos kamatcsökkentés is.

EURHUF 2023-12-19 15-50-50.png
EURHUF 2023-12-19 14-30-26.png

Az Equilor vezető elemzője arra is rámutatott, hogy a forintkamatok további, tartós és jelentős csökkenése várható a következő hónapokban, így a 75 bázispontos kamatcsökkentés önmagában várhatóan nem okoz tartós forinterősödést.