Olyat lépett az euró, amire már hónapok óta nem volt példa

2023.12.22. 14:34
A dollár esett pénteken, miközben az euró annyit erősödött, hogy új négyhavi csúcsra ért. Eközben a forint is erősödött a zöldhasúval szemben, egyhetes csúcsértékre tűzhettünk ki zászlót.

Délhez közelítve négyhavi csúcsértékre ért az euró a dollárral szemben az 1,1020-as érték körül, vette észre elsőként a Portfolio. A portál szerint ez azzal függ össze, hogy a Fed előbb kezdheti meg a kamatcsökkentéseket, mint az EKB. Ezzel párhuzamosan a forint is erősödött a dollárral szemben, és egyhetes csúcsértékre ért.

EURUSD 2023-12-22 14-16-21.png

Így mozgott a forint

Hétfőn megírtuk, hogy az euróval szemben többhavi mélypontra került a forint az euróval szemben. Árokszállási Zoltán, az Equilor vezető elemzője szerint a hétfői gyengülésben főleg annak lehetett szerepe, hogy 

A FORINTKAMATOKRA VONATKOZÓ PIACI VÁRAKOZÁSOK NAGYON GYORS CSÖKKENÉST JELEZNEK ELŐRE.

A szakértő kifejtette, hogy a hat hónappal később várható három hónapos kamat a piacon hétfőre 6,5 százalék alá csökkent, miközben november közepén még 8 százalék körül állt, tavasszal pedig 13 százalék fölötti értékek is előfordultak, azaz nagyon gyors a csökkenés. A keddi jegybanki kamatdöntés megmozgatta a forint árfolyamát, először erősödött, majd a jegybanki alelnök azon mondatára, hogy tárgyaltak a 100 bázispontos kamatcsökkentésről is, gyengült. A csütörtöki euró–dollár ugrást még lekövette a forint, és erősödött, ma azonban inkább a 382-es szint közelében oldalaz az euróval szemben.

EURHUF 2023-12-22 14-29-27.png