Beruházáscunamit önt Szegedre a magyar kormány

2023.12.22. 08:02
A magyar kormány határozatában hivatalosan is támogatja a Szeged Ipari Park komplex infrastrukturális fejlesztését. Hozzávetőleg 46 milliárd forintból támogatják az ipari területet, ahova sajtóértesülések szerint a kínai BYD elektromosautó-gyártó érkezhet.

A kormány a csütörtök este megjelenő Magyar Közlönyben ismertette a Szeged Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére vonatkozó terveket. A projekt célja a regionális gazdaság erősítése, valamint a helyi közlekedési és közüzemi infrastruktúra javítása.

A beruházások tegnap esti közlése összefügghet azzal a sajtóértesüléssel, miszerint pénteken bejelenthetik Szegeden a kínai BYD elektromosautó-gyárat. 

Hozzávetőleg 46 milliárd forintot fordít a kormány a Szeged Ipari Park átfogó fejlesztésére és a kapcsolódó utak bővítésére

– derül ki a Magyar Közlönyből.

A fejlesztés részeként tehát több közúti projekt is megvalósul, beleértve az ötös főút 2x2 sávossá bővítése az M43-as autópálya és az ELI-ALPS lézerközpont közötti szakaszon, közvilágítással és kerékpárúttal. Tervben van az 502. számú főút meghosszabbítása és a 4519. jelű út főúttá bővítése, mind közvilágítással és kerékpárutakkal kiegészülve. Ezek mellett a Vértói út és a 135. számú vasútvonal (Tram-Train) szintbeni átjárójának fejlesztése is napirenden van. A Sándorfalvi út 2x2 sávos főút lesz a Rókusi körúttól az M43-as autópályáig.

Beruházáscunami érkezik

A vasúti kapcsolatok fejlesztése érdekében a kormány a vasúti igények és technológiák vizsgálatát és egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését is támogatja.

A vízellátás és szennyvízelvezetés, valamint a bel- és csapadékvíz-elvezető hálózatok fejlesztése is fontos részét képezi a projektnek.

A kormány a projekt finanszírozására összesen 46,286 milliárd forintot irányzott elő, mely a 2024–2026-os években kerül felhasználásra. A finanszírozás részletei a határozatban vannak meghatározva, beleértve az egyes projektelemekre szánt összegeket és azok időbeli ütemezését.

A Szeged Ipari Park infrastrukturális fejlesztése várhatóan jelentős hatással lesz a régió gazdasági növekedésére és a helyi közösségek életminőségére.