Több milliárd euró a tét, így mára is maradhat egy hatalmas bejelentés

2023.12.22. 07:39
A magyar kormány és a BYD már ma bejelentheti, hogy Szegeden épül meg az elektromosautó-óriás első európai gyára. A beruházás értéke több milliárd euróra rúg.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a világ második legnagyobb elektromosautó-óriásaként jegyzett kínai BYD Magyarországon építheti meg az első európai autógyárát, méghozzá Szegeden.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy az európai országok között nagy a verseny az autógyár megszerzéséért, és az ország déli részén élők foglalkoztatottságának növekedését várja a beruházástól. 

BYD-közeli források szerint a vállalat már meghozta a döntést arról, hogy Magyarországon hajtja végre a több milliárd eurós beruházást. 

A BYD székhelyének számító Sencsen kormányzati honlapja októberben közzétett egy közleményt, amely szerint a magyar kormányfő találkozott a BYD elnökével, Vang Csuan-fuval a vállalatnál tett látogatása alkalmával – írja az scmp.com.

A BYD-nek Komáromban már van egy üzeme, 2017 óta zajlik ott az elektromos buszok gyártása, idén nyáron pedig bejelentette a cég, hogy 10 milliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítenek Fóton.