Kiderült, mennyiért lehet elszámolni az üzemanyagot januártól

2023.12.26. 11:55
Januártól számla nélkül literenként a benzin esetében 583, a gázolajnál 614 forinton számolható el – összegezte a NAV.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat – írta a NAV a honlapján.

Ez azért fontos, mert amennyiben a személyijövedelemadó-törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget az alábbi árak szerint számolja el,

akkor nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Ennek értelmében az alábbi összegek szerint lehet számla nélkül elszámolni az üzemanyagokat literenként (ha minden törvényi feltétel megvalósul):

  • ólmozatlan motorbenzin: 583,
  • gázolaj: 614,
  • keverék: 632,
  • LPG: 317,
  • CNG-autógáz: 820 forint.

Ahogy azt korábban megírtuk, az uniós országokhoz képest Magyarországon jövőre továbbra is az egyik legalacsonyabb jövedéki adó lesz az üzemanyagokon. Viszont a töltőállomások ezt a költséget mindenképpen szeretnék majd érvényesíteni az árakban.

jövőre A JÖVEDÉKI ADÓ EMELÉSÉNEK HATÁSA LITERENKÉNT BRUTTÓ 41,3 FORINT LESZ.

Az üzemanyagárakat egyébként is döntően külső tényezők, világpiaci folyamatok, globális konfliktusok, keresleti és kínálati viszonyok befolyásolják. Ettől függetlenül elmondható, Magyarország az árakat tekintve tartósan a regionális középmezőnyben van, és ezen a jövedéki adó emelkedése sem változtat. Idén az üzemanyagpiaci kiskereskedelemben jelentős forgalom-visszaesés volt tapasztalható, nagyjából 15-20 százalékos.