Nagy István: rekordösszegű támogatásokat fizettünk idén a gazdáknak

2023.12.27. 13:23
A finanszírozási nehézségekkel teli 2023-as évben kulcsfontosságú volt az ágazatnak, hogy a gazdálkodók számára rekordösszegben, több mint 1300 milliárd forint értékben kerültek támogatások kifizetésre – összegezte Nagy István agrárminiszter.

A mezőgazdasági kifizetésekkel kapcsolatban Nagy István megemlítette, hogy a Vidékfejlesztési Programra kétszer annyit fordított a kormány, mint a múlt évben, így a korábbi heti 6,7 milliárd forint kifizetés 2023-ra 13,7 milliárdra emelkedett, év végére pedig megközelítette a rekordnak számító 750 milliárd forintot. Az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodás támogatására idén 200 millió forintot fordítottak – ismertette az Agrárminisztérium közleményében. 

Nagy István elmondta, 2023 nehéz éve volt a magyar mezőgazdaságnak, hiszen az európai gazdasági visszaesésből származó fogyasztáscsökkenés és ebből adódóan az ottani értékesítési pozíciók romlása, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes bejutása az uniós piacra és az ebből fakadó piaci anomáliák kőkeményen rányomták a bélyeget erre az esztendőre. Hozzátette: ennek ellenére a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke tavalyhoz képest 6,5 százalékkal, 4,3 milliárd forintra emelkedett, az exportértékek is hasonlóan alakultak, ami az első nyolc hónapban 8,8 milliárd eurót jelentett. 

Érdemes megjegyezni, hogy az öt legfontosabb exportpiacunk az idei évben Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország volt

– fejtette ki a miniszter. Arra is kitért, hogy az új Közös Agrárpolitika első előlegfizetése során hat jogcímen 194 milliárd forint támogatásban részesülhetett 136 ezer gazdálkodó. A legnagyobb összeget, 139,6 milliárd forintot alaptámogatási jogcímen fizették ki, csaknem 135 ezer termelő részére. Az újraelosztó támogatás jogcímén 133 ezer gazdálkodó kapott 41 milliárd forintot. 

Előlegkifizetésre lehetőség volt az intenzív és extenzív gyümölcsösök támogatása jogcímen, valamint az anyajuhtartás és tejhasznú tehéntartás támogatása állattenyésztési jogcímeken is

– sorolta Nagy István.