Döntött a kormány, egyértelmű üzenetet küldött a piacnak

2023.12.28. 09:28
A magyar vállalkozások megerősítése és teljesítményük növelése érdekében a kormány arról döntött, hogy további 200 milliárd forintos keret biztosításával 2024. július 1-jéig tovább folytatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Ezzel összességében 1200 milliárd forintot biztosít a kormány a programon keresztül a gazdaság számára – tájékoztatott erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Az idei évben a kormány visszaszorította az inflációt, jövőre pedig helyreállítja a gazdasági növekedést – kezdte közleményét a tárca, melyben leszögezik: a kormány célja, hogy jövőre a magyar gazdaság újra dinamikusan, 4 százalékkal növekedjen.

Szerintük ebben kulcsfontosságú a fogyasztás helyreállítása, a beruházási ráta GDP-hez mért szintjének 25 százalék fölött tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további fokozása. Ahogy azt korábban megírtuk:

a Fitch hitelminősítő elemzése alapján a fogyasztásának helyreállása jövőre 3 százalékos növekedést eredményezhet.

A fogyasztás, így a kereslet csökkenésével párhuzamosan a belgazdaság teljesítményére érzékeny ágazatok beruházási teljesítménye a tavalyi évben visszaesett. Fontos megemlíteni azt is, hogy bár tavaly dinamikusan növekedtek az általános forgalmi adóból származó bevételek, idén augusztusban mindössze 1 százalékos növekedés látható.

Ha a nettó áfabevételt vizsgáljuk – amely ténylegesen hat a költségvetésre –, akkor jelzőfényként világít: míg az eredeti költségvetés előirányzatában 16 százalékos növekedést jeleztek az év egészére, az első nyolc hónapban pusztán 0,1 százalék valósult meg. 

„Ezért szem előtt tartva a versenyképességet, jövőre támogatni kell a beruházások helyreállítását” – tette hozzá a tárca. És pontosan ezt a célt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatása is, amely egyúttal a munkahelyek megvédéséhez és a gazdasági növekedés bővüléséhez is hozzájárul.

A kormány biztosítja a kedvező kamatokat

A GFM közlése szerint a nemzetgazdasági szempontokat szem előtt tartva a 200 milliárd forintos keret a termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra, magyar vállalatok külföldi kifektetéseire, továbbá logisztikai, szállítmányozási és termelőeszközök finanszírozására lesz felhasználható. A hitelprogram kiemelten támogatja az alábbi gazdasági szektorokat:

  1. élelmiszeripar,
  2. építőipar,
  3. telekommunikáció,
  4. gyógyszergyártó szektor,
  5. turizmus és vendéglátás,
  6. autóipari beszállítók,
  7. logisztika,
  8. valamint a zöldipart és energiahatékonysági átállást támogató beruházások.

Nagy Mártonék szerint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram folytatásakor a kormány még kedvezőbb kamatokat biztosít a hazai vállalkozások számára, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben jelentős segítséget jelent számukra. A hitelprogram keretében forinthitel esetében 5 százalékos, euróalapú hitel esetében 3 százalékos szinten lesznek elérhetők a források.

A kormány a munkahelyek, valamint a beruházás- és exportalapú gazdaság védelme érdekében február 1-jén indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. A hitelprogram keretein belül beruházási, forgóeszköz- és zöldhitel volt igényelhető.

Így a Hitelprogram forrásai a magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett voltak elérhetők idén forinthitel esetén jellemzően 6, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten.

A tárca arra is kitért, hogy a hitelprogram rövid időn belül rendkívüli érdeklődést váltott ki, így a vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte. Jelenleg a szerződött ügyletek összege meghaladja a 950 milliárd forintot, miközben a folyósítások értéke már elérte a 700 milliárd forintot.