Jelentős tranzakciókkal zárja az évet az Indotek Group

2023.12.30. 10:17
Kiszáll szerbiai irodaportfóliójából az Indotek Group befektetéskezelő cégcsoport, amely azt is bejelentette, hogy prémium belvárosi ingatlant vásárol.

A közlemény szerint az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. átruházza a Gordiusz Magántőkealap kezelését a Diófa Alapkezelő Zrt.-re, és ezzel a Diófához kerül a Gordiusz Magántőkealap által birtokolt belgrádi irodaportfólió is. A portfólió átrendezése nyomán felszabaduló forrásokat hazai és nemzetközi akvizíciók finanszírozására fordítja az Indotek, amely az év végén megállapodást írt alá Budapest belvárosában található „Vörösmarty 1” társasház kiskereskedelmi egységeinek, valamint az azokhoz tartozó mélygarázsoknak, és ezzel a ház többségi tulajdonjogának megszerzésére.

Az Indotek és a Diófa között létrejött megállapodás eredményeként a Diófához kerül a Gordiusz Magántőkealap tulajdonában lévő öt, a szerb főváros Új-Belgrád kerületében elhelyezkedő irodapark, amelyet 2021-ben, 267,6 millió euróért vásárolt meg az Indotek Group a varsói központú Globe Trade Center (GTC) SA-tól – ismertették. 

A megállapodásnak nem része a korábban ugyancsak a Gordiusz Magántőkealap portfóliójának részét képező, négy irodakomplexumból álló lengyelországi ingatlanportfolió, amely továbbra is az Indotek Group kezelésében marad.

A csoport elkötelezett a lengyel piacon való aktív jelenlét és növekedés mellett, és további beruházásokat tervez, hogy megerősítse pozícióit, és tovább bővítse lengyel porfólióját – írták.

A felek a tranzakció összegét nem hozták nyilvánosságra.

Jelentős hazai és nemzetközi bővülés

Emlékeztettek, az Indotek Groupnak 12 európai piacon van számottevő ingatlanérdekeltsége, az idén ősszel újabb, egysienai bevásárlóközponttal bővítette kiskereskedelmi portfólióját, és továbbiakról is előrehaladott tárgyalásokat folytat Olaszországban. Májusban Barcelonában és Valenciában vásárolt üzletközpontokat, júliusban pedig a Costa Braván szerezte meg hetedik ibériai szállodáját, amellyel a csoport már több mint 1500 szobát tulajdonol.

Az Indotek Group egyik legnagyobb idei üzlete a hazai Auchan hipermarketlánc 47 százalékos tulajdonrészének, illetve korzó üzleteinek 100 százalékos megvásárlása, amelyek lezárása 2024 első negyedévében várható. Az Auchan-akvizíció célja a Lidl és a Spar után a harmadik legnagyobb forgalmú piaci szereplővé fejleszteni a hipermarketláncot.

A fent már említett új megállapodás szerint az Indotek Group a Vörösmarty 1 társasházban 6200 négyzetméternyi üzlethelyiséget, kapcsolódó raktárhelyiségeket, illetve mintegy 200 parkolót vásárol meg. A vállalat célja, hogy a 100 százalékos bérlői kihasználtsági szint fenntartásával a prémium szegmensben is megerősítse a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon betöltött vezető szerepét. A belvárosi bevásárlóutcában található ingatlanban 50 százalékos részesedést szerezne egy, a Diófa által kezelt befektetési alap – a lehetséges üzletről a két társaság tárgyalásokat folytat.

A több mint 600 munkavállalót foglalkoztató Indotek Group tulajdonában lévő ingatlanok száma meghaladja a 300-at, és a cégcsoport piacvezető a magyarországi B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok piacán.

Ingatlanportfóliójába tartozik számos irodaház, fővárosi és vidéki bevásárlóközpont, szálloda, raktárépület, iparterület és retailpark. A beépített és bérbe adható ingatlanterületeik nagysága meghaladja a 2 millió négyzetmétert, amely több mint 4000 bérlőt szolgál ki. Az Indotek Group saját fejlesztésű lakóparkprojektek révén jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.

Az Indotek Group Magyarországgal együtt 12 országban van jelen, többek között Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban rendelkezik befektetésekkel, illetve üzleti, kereskedelmi, ipari ingatlannal.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Indotek Group alapítója, Jellinek Dániel 249,5 milliárd forintos becsült vagyonával jelenleg a hetedik a leggazdagabb magyarok sorában.