Valóra váltak a pletykák, elképesztő csúcsokat döntöget a misztikus fizetőeszköz

2024.01.02. 11:39
Lendületesen indította az új évet a világ legnagyobb kriptovalutája, a bitcoin azokra a várakozásokra, hogy idén nő azoknak a területeknek a száma, ahol hivatalosan is használhatják.

A bitcoin kedden kora reggel 21 hónapos csúcson, 45 ezer 488 dolláron is állt. Hét óra körül 2,6 százalékos drágulással, 45 ezer 220 dolláron jegyezték, még mindig messze a 2021 novemberében beállított 68 ezer 789 dolláros rekordszinttől.

A bitcoin tavaly 154 százalékkal drágult.

A bitcoin árfolyamát felhajtó befektetői derűlátás azzal a várakozással kapcsolatos, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) hamarosan engedélyezheti a bitcoinalapú, tőzsdén jegyzett azonnali befektetési alapok (ETF) elindítását, ami több millió befektető előtt nyitná meg a bitcoinpiacot.

A SEC ezt eddig többször elutasította arra hivatkozva, hogy a kriptovaluta-piac érzékeny a manipulációra. Piaci szereplők szerint azonban egyre több jel utal arra, hogy a SEC enged szigorából és akár már januárban engedélyezi az azonnali bitcoin-ETF-ek legalább egy részét – összegezte az MTI.

Soha nem látott csúcsról pletykáltak

Mint azt korábban megírtuk, számos elemző szerint a bitcoin árfolyama az idei év végére százezer dollárra, egy soha nem látott csúcsértékre emelkedhet. Várhatóan a jövő év áprilisában felezik az új blokkok bányászatáért járó jutalmat, és még az esemény előtt akár 60 ezer dollárra emelkedhet a bitcoin ára – jelezte az Indexnek Kyrylo Khomiakov, a Binance kriptotőzsde közép-kelet-európai és közép-ázsiai régiójának általános igazgatója.

December első hetében pedig arról számoltunk be, hogy a bitcoin másfél év után először lépte át a rekordértéket. Legutóbb 2022 áprilisában kereskedtek a legnépszerűbb kriptovalutával 42 ezer dollár fölött. A bitcoin emelkedésével párhuzamosan a piaci kapitalizációja a CoinMarketCap szerint 809,6 milliárd dollárra nőtt. A bitcoin figyelemre méltó, 2023 óta hozzávetőleg 140 százalékos növekedése érzékelhető változást idézett elő a kriptopénzpiaci hangulatban.

A technikai tényezőket alapul véve, az előrejelzések szerint a bitcoin emelkedése 42 330 dollárnál meg fog torpanni. Ez a jóslat – a viszonylag alacsony nyitott érdeklődés ellenére – a bika (bullish) trend folytatódását feltételezi. 

Az elemzők egy része azt sem tartja kizártnak, hogy a bitcoin ára 60 ezer dollárig emelkedik a 2024 áprilisára időzített feleződés előtt

– mutatott rá az Indexnek Kyrylo Khomiakov, a Binance kriptotőzsde közép-kelet-európai és közép-ázsiai régiójának általános igazgatója.

A Binance-vezér szerint a jelenlegi piaci feltételek ígéretesek, és megteremtik az alapokat ahhoz, hogy a kriptovaluták piaci kapitalizációja 2024-ben jelentősen tovább bővüljön. A bitcoin ETF várható bevezetése nagy várakozásokat keltett a piacon, és ennek köszönhetően a kriptovaluta árfolyama még tovább emelkedhet, ezzel együtt pedig a teljes kriptopénzpiaci konjunktúra is folytatódhat.