Új részletek derültek ki a kéményseprésről

2024.01.02. 13:56
Nyolcvan település került át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez januárban – jelezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden a honlapján. A családi házakhoz kizárólag a lakók kérésére, egyeztetett időpontban mennek a szakemberek, ez a közszolgáltatás ugyanakkor a magánszemélyek számára ingyenes.

A honlapon azt írták, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenöt, Békés vármegyében egy, Baranya vármegyében ötvenhat, Csongrád-Csanád vármegyében pedig nyolc településen végzik ez év elejétől a kémények tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését a katasztrófavédelem kéményseprői.

A változást az indokolja, hogy lejárt ezen települések közszolgáltatói szerződése

– olvasható a közleményben, amiből az is kiderül, hogy a mostani bővülés után már a fővárosban és tizennyolc vármegyében dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői, összesen 2923 településen.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 15, Csongrád-Csanád vármegye egy és Vas vármegye 216 települése kivételével a lakossági kéményseprést a katasztrófavédelem munkatársai végzik – mutatott rá a közlemény alapján az MTI.

A családi házakhoz kizárólag a lakók kérésére, egyeztetett időpontban mennek a szakemberek, ez a közszolgáltatás ugyanakkor a magánszemélyek számára ingyenes

– emelték ki a közleményben, megjegyezve, hogy automatikusan csak a társasházakba és lakásszövetkezeti ingatlanokba érkeznek a kéményseprők. 

A kéménysepréssel kapcsolatos ügyintézés továbbra is a 1818-as telefonszámon, valamint az online ügyfélszolgálaton keresztül történik – jelezték.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Magyarországon a kéményseprés magánszemélyeknek, családi vagy társasházban élőknek ingyenes szolgáltatás, amit szilárd tüzelésű rendszernél évente, gázfűtésűnél kétévente ajánlott elvégeztetni. Ahol vállalkozói tevékenység működik, ott ez kötelező és a hivatalosan feltüntetett díjszabásba eső tevékenység.

Az egylakásos ingatlanba a tulajdonos kezdeményezésére, egy előre egyeztetett időpontban jön a kéményseprő. A társasházak esetében a sormunkaterv szerint érkeznek a szakemberek, ennek időpontjáról a lakókat kifüggesztett vagy postaládába dobott tájékoztató útján értesítik.