Óriási történelmi csúcs dőlt meg, kilőtt a forint

2024.01.04. 09:46
Csütörtök reggel 8 órakor a 380,5-ös szinten járt a forint, majd a KSH közölte a legfrissebb külkereskedelmi adatokat, amelyben rekordtöbbletet mértek. A hírre megindult a hazai deviza, és alig egy óra leforgása alatt a 379,4-es szintre ért az euróval szemben, ami közel háromhetes csúcsot jelent. A magas külkertöbblet mellett a dollár euróval szembeni gyengülése is közrejátszott a magyar fizetőeszköz erősödésében.

Csütörtök reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi termékforgalom adatait. Ebből kiderült, hogy éves szinten az egyenleg közel 3,2 milliárd euróval javult, köszönhetően annak, hogy amíg az export értéke euróval számolva csak 3,8 százalékkal esett vissza, addig az importé 24,7 százalékkal.

Minden korábbi rekordot megdöntő, 1,718 milliárd eurós többlet alakult ki novemberben a külkereskedelmi termékforgalomban

– mutatott rá lapunknak küldött elemzésében Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője. Kiemelte, hogy az import visszaesésében ugyanakkor szerepet játszott, hogy az energiaárak a tavalyi elszabadulásuk után jelentősen csökkentek, illetve a fogyasztás és a beruházások mérséklődése is negatív hatást gyakorolt a behozatal értékére.

A szakértő arra is rámutatott, hogy a külkereskedelmi mérleg javulásának köszönhetően a folyó fizetési mérleg 2022-es jelentős, a GDP 8,3 százalékát elérő hiánya a tavalyi évben eltűnhetett, a Makronóm Intézet számításai szerint a GDP 0,8 százalékára mérséklődhetett, amely az idei évben tovább javulhat és egyensúlyba kerülhet. „Ez pedig amellett, hogy jelentősen javítja hazánk egyensúlyi pozícióját, a forintnak is erős támaszt jelent a kamatkülönbözet csökkenésének árfolyamra gyakorolt negatív hatásának ellensúlyozására” – állapította meg a szakértő. 

A történelmi adatra kilőtt a forint

Csütörtök reggel 8 órakor a 380,5-ös szinten járt a forint, majd a KSH közölte a legfrissebb külkereskedelmi adatokat, amely történelmi csúcsot ért el. A hírre megindult a hazai deviza, és alig egy óra leforgása alatt a 379,4-es szintre ért az euróval szemben.

Ezzel közel háromhetes csúcsra ért a forint.

A magyar deviza így becsúszott a 380-as lélektani szint alá. A magas külkertöbblet mellett a dollár euróval szembeni gyengülése is közrejátszott a magyar fizetőeszköz erősödésében.

EURHUF 2024-01-04 09-21-45.png