Olyan mélypontra került a forint, ahol már rég láttuk

INDEX forint 0808 3
2024.01.23. 13:29
Kedd délelőtt újra esett a forint. Utoljára december 20-án járt 385 felett az euró-forint árfolyama, tehát elérte az idei mélypontját a magyar deviza – jelezte az Indexnek Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint amennyiben a későbbiekben a 385-ös szintet is átlépné a jegyzés, a 387–390-es tartomány elérése is reális lehet.

Kedd délelőtt ismét esésnek indult a forint, és elérte a 385-ös szintet az euróval szemben, ahol legutóbb tavaly december 20-án járt.  Ezzel elérte idei mélypontját a forint – jelezte lapunknak Varga Zoltán. Az Equilor szenior elemzője megjegyezte, hogy a régiós devizák közül a lengyel zloty is hasonló mértékben gyengül az euróval szemben.

Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi felvetése is hozzájárulhat a forint gyengüléséhez, miszerint a hitelkamatok referenciaértékét érdemes lenne átállítani a BUBOR-ról a DKJ-hozamra. Ezzel kapcsolatban már érkezett is egy figyelmeztetés a Standard&Poor’stól, hogy könnyen alááshatja a befektetői bizalmat

– világított rá az Equilor elemzője, hozzátéve, hogy az eredeti cikkben csak az új vállalati hitelek szerepeltek, de egyelőre nincs tisztázva, hogy amennyiben bevezetnék, kiterjesztenék-e azt a lakossági hitelekre is. „Emellett fontos kérdés, hogy az új hitelek mellett esetleg a meglévő hitelek kamatát is érintené-e az intézkedés” – tette hozzá Varga Zoltán.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint mindössze egy szakmai vitairatról van szó, amely semmiképp sem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak. Gerlaki Bence, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, illetve Balás Tamás főosztályvezető egy vitaindítónak szánt tanulmányt publikált.

EURHUF 2024-01-23 13-03-14.png

Akár 390-ig is gyengülhet a forint

Vasárnapi tőzsdei összefoglalónkban a szakértő rámutatott, hogy ezen a héten a legmeghatározóbb esemény az Európai Központi Bank csütörtök délutáni kamatdöntő ülése lesz, ahol nem fog változni a kamatszint, de a befektetők kíváncsian várják Christine Lagarde üzeneteit. Az elmúlt hetekben egymásnak részben ellentmondó nyilatkozatokat tettek a jegybankárok a kamatvágási ciklus megindításának optimális időpontjával kapcsolatban, ezért kiemelten fontos, hogy a jegybankelnök mit gondol, és mi a hivatalos álláspont.

„Amennyiben a későbbiekben a 385-ös szintet is átlépné a jegyzés, a 387–390-es tartomány elérése is reális lehet, de közben jöhetnek negatív korrekciók” – állapította meg a szakértő. Hozzátette, hogy ilyen mértékű árfolyam-elmozdulás várhatóan még nem befolyásolja az MNB döntését, mivel elsősorban az inflációs folyamatokat veszi figyelembe. Esetleg a tartósan 390 feletti árfolyam mérsékelhetné a kamatcsökkentési várakozásokat, és csökkenne annak az esélye, hogy a következő 3 ülésen 100-100 bázispontos kamatvágást hajtanak végre.

Az árfolyamra a héten még hatással lehet a csütörtökön megjelenő amerikai negyedik negyedéves GDP előzetes adatsora, illetve majd péntek reggel érkezik a decemberi hazai munkanélküliségi ráta. 

(Borítókép: Index)