Matolcsy Györgyék váratlan bejelentést tettek, rögtön mozdult a forint

DSC3970
2024.01.21. 14:16
Gyenge hetet tudhat maga mögött a forint, hétfőn még 379, péntek reggelre azonban már 383,5 forintba került egy euró. A legfontosabb esemény Virág Barnabás MNB-alelnök szerdai megszólalása volt, mely szerint ugyanannyi esély van a 75, mint a 100 bázispontos kamatvágásra. A bejelentés hatására gyengülni kezdett a magyar deviza. Az sem tett jót a hazai fizetőeszköznek, hogy az Európai Parlament határozatban ítélte el a magyar kormányt az „Európai Unió alapértékeinek aláásására tett erőfeszítései” miatt. A gáz ára tovább mérséklődött, az olaj kismértékben drágult. Heti tőzsdei összefoglalónk.

A forint szempontjából a hét legfontosabb eseménye Virág Barnabás MNB-alelnök szerdai megszólalása volt a bécsi Euromoney konferencián, ahol elmondta, hogy jelenleg ugyanannyi esély van a 75, mint a 100 bázispontos kamatvágásra.

A jegybankár üzeneteire reagálva a piacok elkezdték beárazni a 100 bázispontos vágást, ami a forint gyengülésével járt

– világítottak rá az Indexnek nyilatkozó szakértők. Emellett fontos információ, hogy az esetleges gyorsítás csak átmeneti lehet, maximum három hónapos időtartamra szól. Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője szerint így reálisak a jelenlegi piaci várakozások, miszerint az év közepére a 6-7 százalékos tartományba csökken a hazai alapkamat.

Így mozgott a forint a héten

Makroadatok hiányában főként a piaci hírek mozgatták a hazai devizát a héten, ilyen volt Virág Barnabás jegybanki alelnök szerdai megszólalása is, amely után gyengülni kezdett a forint.

Gyenge hetet tudhat maga mögött a forint, hétfőn még 379, péntek reggelre azonban már 383,5 forintba került egy euró 

– jelezte lapunknak Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője. Hozzátette, hogy csütörtökön az Európai Parlament határozatban ítélte el a magyar kormányt az „Európai Unió alapértékeinek aláásására tett erőfeszítései” miatt, valamint bírálták az Európai Bizottságot is a feloldott 10,2 milliárd euró ügyében. „Az EP állásfoglalása nem jelent közvetlen következményeket, azonban a politikai nyomás várhatóan hátráltathatja a fennmaradó források feloldásáról szóló tárgyalásokat, ez pedig továbblökte a forintot gyengülés irányába” – véli a szakértő. 

Így mozoghat a magyar deviza a jövő héten

Az Equilor elemzője lapunknak rámutatott, hogy a héten meghatározó ellenállási szinteket lépett át mind az euró-forint, mind a dollár-forint jegyzése. Az euró-forint esetében 380,70-nél húzódik egy szeptember óta tartó csökkenő trendvonal, melyet áttört az árfolyam, és már támaszt jelent, míg ellenállási szintek 382,50-nél, majd 385-nél húzódnak. A dollár-forint árfolyama a 200 napos mozgóátlagot törte át, ami 349,87-nél jelent most már támaszt, míg ellenállás 355 közelében húzódik. 

Az euró-forint árfolyama a 380–387-es, míg a dollár-forint árfolyama a 348–358-as tartományban mozoghat a következő héten

– véli Varga Zoltán, aki kiemelte, hogy a legmeghatározóbb esemény az Európai Központi Bank csütörtök délutáni kamatdöntő ülése lesz, ahol nem fog változni a kamatszint, de a befektetők kíváncsian várják Christine Lagarde üzeneteit. Az elmúlt hetekben egymásnak részben ellentmondó nyilatkozatokat tettek a jegybankárok a kamatvágási ciklus megindításának optimális időpontjával kapcsolatban, ezért kiemelten fontos, hogy a jegybankelnök mit gondol, és mi a hivatalos álláspont. Szombat dél körül 382,1 forintot ért egy euró.

EURHUF 2024-01-20 12-15-54.png

A szakértők rámutattak, hogy a hazai fronton több fontos makroadat is érkezik a jövő héten, amelyek az infláció szempontjából is érdekesek lehetnek:

  • kedden reggel a novemberi béradatok,
  • majd péntek reggel a decemberi munkanélküliségi ráta érkezik. 

Mindemellett csütörtökön jelenik meg az Egyesült Államok negyedik negyedéves GDP-jének előzetes adatsora.

Új történelmi csúcson a Bux-index

Némi hezitálást követően új történelmi csúcsra emelkedett a BUX-index, elsősorban az OTP kedvező teljesítményének köszönhetően – jelezte az Equilor szenior elemzője. A BUX-index 1,50 százalékos pluszban végezte a heti kereskedést a teletrader.com kimutatása alapján.

A magyar blue chipek is erősen meneteltek:

  • a Richter 2,22 százalékot erősödött,
  • a Magyar Telekom 4,65 százalékot szárnyalt,
  • az OTP Bank 1,65 százalékot emelkedett,
  • a Mol stagnált.

Az OTP szakemberei elárulták, hova tegyük a pénzünket

Kevesebb részvény és több kötvény tartását javasolják az OTP befektetési szakértői portfóliószinten – előnyben részesítve a rövidebb lejáratokat a hosszabbakkal szemben – némi aranykitettség mellett.

Az OTP Bank szakértői szerint a legnagyobb profitnövekedést a feltörekvő részvénypiacokon láthatjuk majd az idén, míg a forint esetében alapvetően stabil árfolyamra számíthatunk az év első felében, noha a gyengülés irányába mutató kockázatok is érzékelhetők.

ÖSSZESSÉGÉBEN A KAMATCSÖKKENTÉSI VÁRAKOZÁSOK GYORS FELÉPÜLÉSE ÉS A KÖTVÉNYHOZAMOK JELENTŐS ESÉSE UTÁN A HOSSZABB FUTAMIDEJŰ KÖTVÉNYEK ELVESZTETTÉK VONZEREJÜKET, A KÖTVÉNYEK ESETÉN ÉRDEMES A RÖVIDEBB FUTAMIDEJŰ ÉRTÉKPAPÍROK KÖZÖTT KERESGÉLNI

– világított rá Sándor Dávid. Az OTP Global Markets vezető befektetési stratégája hozzáfűzte, hogy a magyar lakossági befektetők számára változatlanul a speciális lakossági kötvények jelentik a legvonzóbb lehetőséget forintban. 

A gáz ára csökkent, az olaj kismértékben drágult

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidőre megawattóránként 31,580 eurón állt előző hét péntek délután, ezen a héten péntek délutánra 28,945 euróra csökkent.

A GÁZÁR HÁROM HÓNAPJA 57,74 EURÓN, EGY ÉVE PEDIG MÉG 77,89 EURÓN ZÁRT.

Az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára az előző hét péntek délutáni hordónkénti 78,40 dollárról e hét péntek délutánra 78,97 dollárra emelkedett.

A hét elején 21 forinttal lett drágább az üzemanyag

A Mol korábbi bejelentése alapján a jövedékiadó-mérték második lépcsője január 15-én, hétfőn életbe lépett, így 21 forinttal emelkedett a gázolaj és a benzin literenkénti átlagára.

Még tavaly júliusban derült ki, hogy a Pénzügyminisztérium brüsszeli előírásokhoz igazodva január 1-jétől kénytelen megemelni a jövedéki adót, amely összesen 41 forintos drágulást jelentett volna.

Úgy döntöttünk, hogy a fogyasztók érdekeit figyelembe véve két részletben érvényesítjük a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal

– mondta Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója decemberben az Indexnek.

Az első emelés következtében a Mol-csoport lépésének piacformáló hatása volt, a piaci szereplők követték az ország legnagyobb vállalatát az árazásban.

A jövő hét főbb hazai gazdasági eseményei:

  • 2024. 01. 23., 08.30 – KSH, átlagos bruttó béremelkedés
  • 2023. 01. 25., 14.15 – EKB, kamatdöntés
  • 2023. 01. 26., 08.30 – KSH, munkanélküliségi ráta

(Borítókép: Virág Barnabás 2023. május 26-án. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)